Blogopmaak

Bladeren in de border: Van levensbelang voor het bodemleven

Winterklaar maken van de tuin? Veel mensen verstaan daaronder het verwijderen van afgevallen bladeren, en het wegknippen van afgestorven planten. Maar wist je dat die juist je planten beschermen tegen strenge vorst? Dus: gewoon laten liggen tot het voorjaar!


Bladblazers grote ergenis in de herfst

Je hoort ze weer overal in de tuinen, en in de gemeentelijke plantsoenen: Die verschrikkelijke bladblazers, om de herfstbladeren uit de tuin of het plantsoen te verwijderen. En is de ene bewoner klaar met dat herrie-apparaat, dan begint de volgende ermee. Voor veel mensen is dit een grote ergernis. En vaak gebeurt dat nog tijdens de schaarse zonnige dagen, en veelal in het weekend, waarbij iedereen juist nog wat in zijn tuin wil genieten.


Dat de herfstbladeren van het gras en de paden wordt verwijderd, is logisch. maar dat ook de borders helemaal vrijgemaakt worden, is eigenlijk helemaal niet zo verstandig. Het allerbelangrijkste voor de tuinliefhebber is natuurlijk het feit dat de bladeren bij strenge vorst de planten en bolgewassen juist beschermen tegen doodvriezen. Daarom is het eigenlijk veel beter om de bladeren pas na de winter te verwijderen, of ze zelfs helemaal niet meer te verwijderen. Maar wil je de border dan toch helemaal schoon hebben, dan is handmatig verwijderen met de grashark een prima optie. Het is daarnaast nog een gezonde activiteit ook


bladeren beschermen je planten in de winter

Van levensbelang voor de vogels

Wanneer de bladeren in de border blijven liggen, krijg je een rijk bodemleven van allerlei insecten en wormen, die de bladeren verteren en daarmee voeding terug geven aan de planten. Veel vogels zijn bovendien in de winter afhankelijk van het voedsel dat ze vinden onder zo'n bladerdek. Het is dan ook een fraai gezicht als je merels en roodborstjes in de weer ziet met de bladeren op zoek naar voedsel. Het is overbodig om te zeggen dat ze in een kale tuin zonder bladeren veel minder voedsel kunnen vinden.


Een andere groot voordeel is dat de bodem tijdens langere droge perioden in de zomer ook een stuk minder uitdroogt. Het vocht wordt dan veel langer vastgehouden door de afdeklaag. En daar profiteren de planten dan weer van met veel betere wortelgroei.

Winterslaap van de egel

Naast het feit dat de bladeren voor de tuin zelf en voor de vogels heel belangrijk zijn, is een bladerdek ook voor voedsel zoeken voor de egel van groot belang. In een strak geharkte tuin zal je dan ook weinig of geen egels vinden. En voor de winterslaap is de egel ook weer afhankelijk van een dikke laag bladeren, die beschermt tegen de winterkou.


Kortom, het advies is: Laat de bladeren in de border en tussen de struiken gewoon liggen tot het voorjaar (of verwijder ze helemaal niet). Zo krijg je in ieder geval veel meer natuur in je tuin.

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: