Blogopmaak

Twee Duitse koeltorens van gesloten kerncentrale opgeblazen. Alle Duitse kerncentrales worden op termijn definitief gesloten


Duitsland: 17 kerncentrales zullen worden gesloten

Kernenergie was altijd al een heikel thema in Duitsland met overtuigde voor-, maar vooral veel tegenstanders. In 2010 telde de Bondsrepubliek 17 kernreactoren die samen een kwart van de totale elektriciteitsbehoefte leverden. In 2011 besloot de regering de centrales definitief te sluiten.

Grote nadeel: nucleair afval

Het grootste nadeel van kernenergie is het radioactieve afval uit een centrale, maar ook het afval van uraniumwinning en het sloopafval na sluiting van een kerncentrale zijn radioactief. Radioactieve straling vormt een groot risico voor de gezondheid. Hoogactief radioactief afval blijft tienduizenden jaren straling afgeven en vormt zo een risico voor duizenden generaties na de onze. Daar is op dit moment geen goede definitieve opslag voor.

De kans op een ernstig ongeval is weliswaar klein, maar de mogelijke gevolgen zijn groot. Het gaat dan vooral om nadelige gevolgen op lange termijn door verhoogde stralingsniveaus.

De bouw van een kerncentrale is erg duur (miljarden euro’s), net als het slopen (ontmantelen).
Kerncentrales en fabrieken die kernafval verwerken vormen een risico voor misbruik. Ze kunnen geschikt worden gemaakt voor de productie van kernwapens.

CO2 uitstoot

De lage CO2-uitstoot wordt als argument gebruikt door voorstanders van deze risicovolle bron van energie. Het afvalprobleem is echter zo groot, samen met het risico op een nucleaire ramp, dat dit argument echt zinloos is. Bovendien is deze vorm van energieopwekking zeker geen duurzame lange-termijnoplossing. Zon en wind zijn dat zeker wel, en daarom is verder ontwikkelen en verbeteren van wind- en zonne-energie de enige juiste oplossing.

Foto onder: een zgn. "meltdown" van een kerncentrale is 2 keer zo ernstig geweest, dat grote gebieden volledig onleefbaar werden vanwege de radioactieve vervuiling. Tsjernobyl (1986) en Fukushima (2011).

Wikipedia:
De kernramp van Tsjernobyl, Oekraïne was een ernstig ongeluk dat plaatsvond in 1986 nabij de gelijknamige Oekraïense (toen nog Sovjet-Unie) stad Tsjernobyl, vlak bij de grens met Wit-Rusland. Reactor 4 van de kerncentrale explodeerde bij dit ongeluk. Dit gebeurde midden in de nacht, toen de meeste inwoners van de nabij gelegen stad Pripjat sliepen (foto onder, Pripjat). De stad Tsjernobyl ligt aan de rivier de Pripjat in het noorden van Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland. Voor de ramp telde de stad ongeveer 15.000 inwoners. Vanwege de nog steeds grote aanwezigheid van radio-activiteit woont er nu vrijwel niemand meer.

Bij de Kernramp Fukushima, Japan vond in 2011 in drie units een kernsmelting plaats: brandstofelementen waren gedeeltelijk gesmolten waardoor kernbrandstof op de bodem van de reactoren terechtkwam. Er volgde ook een reeks ongelukken in verschillende reactoren in het complex, waaronder explosies van waterstofgas. Sinds de ramp werden meer dan 100.000 mensen geëvacueerd vanuit hun huizen om hen te beschermen tegen radioactieve besmetting. Artsen in Japan meldden ernstige stralingsgerelateerde problemen zoals schildklierkanker en voorspelden meerdere ziekten door langdurige interne straling.

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: