Blogopmaak

Chemische teken- / vlooien- en ontwormmiddelen kunnen zeer ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood tot gevolg hebben. Weet wat je geeft!

De laatste jaren is er steeds meer bewustzijn bij de consument dat hun geliefde viervoeter maar beter niet behandeld kan worden met chemische teken- / vlooien- en ontwormmiddelen. Niet in de laatste plaats omdat de middelen meer kwaad dan goed doen, en bijwerkingen kunnen hebben die zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Desondanks worden deze omstreden middelen door dierenartsen zeer actief gepromoot. Kennelijk een mooie bron van extra inkomsten(.....)

Als je je hond of kat gezond wilt houden, vermijdt dan absoluut de giftige teken- en vlooienmiddelen. En ontwormen? Daarvoor geldt: meten is weten, dus: ontlastingonderzoek!



Zeer giftige bestrijdingsmiddelen

Teken- en vlooien- en ontwormmiddelen worden door dierenartsen, online en in dierenwinkels veel te vaak geadviseerd. En dat terwijl deze middelen zeer giftige bestrijdingsmiddelen bevatten, die niet alleen dodelijk zijn voor de teken, de vlooien en wormen, maar ook zeer schadelijk (en soms zelfs dodelijk) zijn voor je hond of kat. Dierenartsen doen daar veel te lichtzinnig over, en informeren diereneigenaren veel te summier (of helemaal niet) over de risico's van deze middelen. Veel van deze giftige middelen hebben hun oorsprong ook in de landbouw.



Geen bijsluiter meegegeven

Maar al te vaak zien we ook dat honden- en kattenbezitters helemaal geen bijsluiter meekrijgen bij het product. Terwijl dat wettelijk wel degelijk verplicht is. Maar geen enkele dierenarts wordt daarop aangesproken. Bovendien zijn de teksten van deze bijsluiters zo onleesbaar klein, dat de gemiddelde dierenliefhebber niet de moeite neemt om het te lezen, en het niet eens kan lezen zonder bril. Met als gevolg dat je niet weet welke gifstoffen er in zitten, en al helemaal niet welke ernstige bijwerkingen eerdere gebruikers hebben gemeld.



Bijwerkingen - Slechts 1 % wordt daadwerkelijk gemeld

Als je gaat kijken naar de bijwerkingen, dan staat er vrijwel altijd standaard "lichte maag en darmproblemen", "braken", "misselijkheid". Maar dit zijn wel degelijk ernstige symptomen van het lichaam, dat aangeeft dat die gifstoffen niet thuis horen in het lichaam van je hond of kat.



Standaard ontkenning dierenartsen

Bij ernstigere bijwerkingen (epileptische aanvallen, inwendige ontstekingen en bloedingen, leverfalen, nierfalen, onverklaarbaar overlijden enz.) gaan dierenartsen opvallend vaak meteen in de ontkenning dat dit door het middel zou kunnen komen. Met als gevolg dat ook deze bijwerkingen uiteindelijk niet bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) worden gemeld. Naar schatting wordt maar ongeveer 1 % van de bijwerkingen daadwerkelijk gemeld (dus 99 % van de bijwerkingen wordt helemaal niet gemeld !). En zo blijven deze dubieuze "geneesmiddelen" ogenschijnlijk "veilig".... Bizar trouwens, dat een giftig bestrijdingsmiddel als "geneesmiddel" geregistreerd wordt!



Ontwormen: alleen als het echt nodig is: Laat altijd eerst de ontlasting testen!



Overgrote deel honden en katten niet besmet

Meer dan 90 % van de honden - en het overgrote deel van de katten - heeft standaard helemaal geen wormbesmetting. Dit wordt ook bevestigd door het Veterinair Parasitologisch Laboratorium "Het Woud". Standaard behandelen met zulke giftige ontworm-middelen is dus onzinnig. Bovendien is het zeer schadelijk voor de gezondheid, en een aanslag op de organen van je huisdier. En toch adviseren veel dierenartsen het 4 x per jaar toedienen van deze middelen. Wellicht speelt daar een financieel motief een rol? Een kwalijke zaak!



Meten is weten!

Het is verstandig om enkele keren per jaar de ontlasting van je hond of kat te laten testen op de aanwezigheid van wormen. De meeste gezonde dieren hebben van nature weerstand tegen deze parasieten, en krijgen ze dus ook niet. Met het ontlasting-onderzoek kan binnen een dag worden vastgesteld of je viervoeter er last van heeft. En als er dan geen besmetting is, hoef je hem / haar dus ook niet onnodig te belasten met de giftige middelen. Zelf laat ik deze testen ieder jaar uitvoeren, en nog nooit hebben mijn twee honden een wormenbesmetting gehad. Je kunt wel nagaan dat dit heel wat onnodige belasting met gif heeft voorkómen.



Bijwerkingen van giftige teken-, vlooien- en ontwormmiddelen?



Heeft je hond of kat bijwerkingen gehad na gebruik van een teken- , vlooien- of ontwormmiddel (!), dan is het dus ontzettend belangrijk dat je dit meldt bij het "College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)". Het melden kan met het officiële online meldingsformulier: Met de onderstaande knop ga je rechtstreeks naar het formulier op de website van het CBG.



Het online formulier kun je ook rechtstreeks vinden via www.bijwerkingmelden.nl  * NOTE: Wil je dierenarts er niet aan meewerken, een bijwerking melden kan ook gewoon zonder je dierenarts. Je eigen vermoeden van een bijwerking is voldoende om het te melden.

BESLIST DOEN!



Formulier Bijwerking melden



VIDEO

Het tvprogramma ´RADAR´ besteedde eerder al aandacht aan het omstreden teken/ en vlooienmiddel BRAVECTO, waarvan veel meldingen waren van honden die epileptische aanvallen kregen na toediening. Ook waren er meldingen van honden die waren overleden.

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: