Blogopmaak

Het wordt hoog tijd dat de vos èn de wolf een veilige plaats krijgen
 in de Nederlandse natuur, zonder bejaging


Jacht op de vos: Economisch motief

Als argument voor de jacht op de vos wordt - althans door jagers - vaak het motief 'bescherming van weidevogels' genoemd. Maar de ware reden is vaak juist een economisch motief: Rondom kippenboerderijen met vrije uitloop is de afrastering vaak heel gebrekkig, met als gevolg dat de vos heel gemakkelijk aan zijn kostje kan komen. En dat is ook vaak het geval bij hobby kippenhouders. Daarmee maakte de vos zich natuurlijk geen geliefde gast.

In die zin is de discussie over de vos niet veel anders dan de discussie over de wolf. Doordat boeren geen voldoende afwerende afrastering plaatsen, kan de vos ook heel gemakkelijk bij de kippen komen. Net zoals een wolf heel eenvoudig bij de kuddes schapen kan komen, wanneer daar geen wolf bestendige afrastering geplaatst is.

Beheer van ganzen

Steeds meer mensen zijn zich er van bewust dat het hoog tijd wordt dat we een stap terug gaan zetten, en dat de natuur meer de ruimte krijgt die het verdient. Niet langer meer vooral voor economische motieven kiezen als de belangrijkste factor om beslissingen te nemen.

Doordat de vos zo intensief wordt bejaagd, ontstaan er weer andere problemen: Boeren klagen over de grote groepen ganzen die hun graslanden kaal vreten. Gevolg: Afschotvergunningen voor ganzen, en ganzen worden op grote schaal gevangen en vergast.
In de weiden in Friesland waren er de afgelopen jaren enorme hoeveelheden muizen. Ook een teken van een verstoorde leefomgeving.

Terwijl de vos dus een ideale beheerder is om er voor te zorgen dat de hoeveelheid ganzen en muizen enzovoort in toom gehouden wordt. Maar ja, juist deze natuurlijke beheerder wordt met vele honderden per jaar dood geschoten. En zo zie je dus dat mensen, overal waar wordt ingegrepen door te jagen, vooral de natuurlijke balans verstoren.

Dat de vos sowieso een heel nuttig dier is, blijkt wel als je zijn menukaart bekijkt:  woelmuizen, ratten, muskusratten, vogels en eieren, soms ook vissen (bij gunstige omstandigheden is de vos een handige visser), hagedissen, insecten, kadavers (de vos speelt een grote rol bij het opruimen van kadavers), regenwormen en slakken, maar ook plantaardig voedsel zoals kersen, bosbessen, druiven, bramen, pruimen enz.. .

Niet onbelangrijk: de jager ziet hem ook als concurrent, want de vos lust ook best wel eens een jonge haas / konijn, of fazant. En daarmee wordt duidelijk dat jagers vooral onzuivere motieven hanteren om de jacht op de vos goed te praten. In het wild kan de vos zo'n tien jaar oud worden. De meeste vossen worden echter niet ouder dan 3 jaar. Jacht is dan ook één van de voornaamste doodsoorzaken.

Vossen zijn sociale dieren

De vos leeft meestal in een groep van zo'n zes dieren. Een dominante rekel (mannetjesvos) en een dominante moervos (vrouwtjesvos) worden begeleid door meerdere moervossen, waarschijnlijk uit vorige worpen. Meestal zijn alle vrouwtjes in een groep aan elkaar verwant. Rekels worden, zodra ze volwassen zijn, uit de groep verjaagd. De ondergeschikte moervossen zijn helpers, die helpen met de opvoeding van de jongen. Soms planten in een groep meerdere moervossen zich voort. De worpen worden dan vaak samengevoegd tot één groep welpen, die bij alle moervossen mogen zogen. Het spreekt voor zich dat wanneer door de jacht leden van een groep worden doodgeschoten, dat dit grote gevolgen heeft voor de hele groep. Om maar niet te spreken van de gevolgen als een moervos wordt doodgeschoten, en de weerloze jongen achterblijven. Overigens wordt door jagers vaak ook een heel nest uitgegraven en uitgemoord. Onacceptabele praktijken, waar snel een eind aan moet komen.

TEKEN DE PETITIE TEGEN DE VOSSENJACHT:

Petitie: Stop de heksenjacht op de vos

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: