Blogopmaak

Klimaatcrisis: Italië beleeft ergste droogte in 70 jaar

 Zoek je op internet naar afbeeldingen van de rivier de "Po", de langste rivier van Italië, dan zie je een brede stroom met daar omheen een groene oase. Maar op dit moment staat de rivier, die zowat heel Noord-Italië van water moet voorzien, zo goed als droog. Foto Guidosupertrump via Pixabay

 De klimaatcrisis: Italië beleeft de ergste droogte in 70 jaar

Italië ondervindt momenteel de ernstige directe gevolgen van de klimaatcrisis. De rivier de Po, die eigenlijk vrijwel heel Noord Italië van water moet voorzien, staat nu zo goed als droog. Ook het waterpeil van de rivier de Arno, die door Toscane stroomt, en de Tiber bij Rome, staat veel lager dan normaal is voor deze tijd van het jaar.


Deze  zwaarste droogte in zeventig jaar heeft enorme gevolgen voor de landbouw, en voor de natuur. In diverse regio's is al de noodtoestand uitgeroepen.


Waterniveau 80 % lager

De afgelopen winter is er weinig sneeuw gevallen in de Alpen, waardoor er veel minder smeltwater door de rivieren stroomt. Daarnaast heeft het in de lente heel weinig geregend, met als gevolg dat het waterniveau veel sneller is gedaald. Het niveau van de Po is inmiddels 80 procent lager dan gebruikelijk aan het begin van de zomer.


In Nederland hebben we aanvankelijk in het voorjaar ook een gebrek aan neerslag gehad, waardoor boeren al vreesden dat de net gezaaide landbouwgewassen zich niet goed zouden ontwikkelen, of zelfs vlak na het kiemen van de zaden zouden verdrogen. Met een mislukte oogst tot gevolg. Gelukkig kwam bij ons de neerslag net op tijd, en inmiddels is dat gevaar geweken.


Misoogsten

Omdat het klimaat steeds grilliger lijkt te gaan worden, is de kans groot dat er vaker misoogsten zullen ontstaan. Veel te weinig neerslag, of juiste enorme hoeveelheden regen in heel korte tijd, waardoor de gewassen wegspoelen, of wegrotten op het land. Daarnaast heeft extreme droogte ook andere gevolgen, zoals het risico van het ontstaan van enorme bosbranden, zoals in Australië in 2019-2020.


Volgens een rapport van Australische wetenschappers zijn een ongekend aantal van bijna drie miljard dieren omgekomen of ontheemd tijdens de Australische bosbranden. 143 miljoen zoogdieren, 180 miljoen vogels, 51 miljoen kikkers en 2,5 miljard reptielen werden getroffen door de branden. "Dit is een van de ergste natuurrampen in de moderne geschiedenis". Lees meer hierover in het artikel van The Guardian 

Foto onder: Doordat er de afgelopen winter weinig sneeuw is gevallen in de Alpen, stroomt er veel minder smeltwater door de rivieren. Daarnaast heeft het in Italië in het voorjaar ook weinig geregend, met als gevolg een veel lager waterniveau in de rivieren.

Foto door Nailara, Pixabay

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: