Blogopmaak

Moeflons en de hetze tegen de wolf

De wolf, een schitterend roofdier met een hele belangrijke functie voor de biodiversiteit van de Nederlandse natuur.


Geduchte concurrent

Met hoge hekken deed Nationaal Park De Hoge Veluwe krampachtige pogingen om de in Nederland teruggekeerde wolf buiten de deur te houden. Vooral voor de jagers, die de wolf als een geduchte concurrent zien bij de jacht op wilde zwijnen, reeën, herten en moeflons. Maar het wordt tijd dat dit mooie roofdier, dat een hele belangrijke functie heeft in de natuur, in ere wordt hersteld.


Op de Hoge Veluwe lopen nu ruim 200 moeflons, die ooit zijn geïmporteerd, en uitgezet voor de jacht, en waarop ook nu nog wordt gejaagd om de kudde in toom te houden (maar natuurlijk ook om het vlees te eten). Het is een schapensoort die van oorsprong helemaal niet in Nederland thuis hoort, maar voorkomt op Sardinië en Corsica. Ze begrazen op de Hoge Veluwe de heide, om te voorkómen dat deze wordt overgroeid met o.a. berken en dennen. Overigens kan dat begrazen ook prima gedaan worden door andere schapen of runderen. Dus de moeflon is in die zin zeker niet onmisbaar.


Exoot versus inheems

De moeflon is een exoot. Maar de wolf is van oorsprong juist een inheemse soort (ruim 150 jaar geleden door jagers uitgeroeid), die voorkómt dat bepaalde diersoorten zoals wilde zwijnen, reeën en herten de overhand gaan nemen en teveel schade aanrichten. Ze creëren dus een balans in de natuur, en zijn daarom onmisbaar voor de biodiversiteit.


Momenteel wordt er helaas - vooral via de media - een actieve hetze tegen de wolf gevoerd. Deze komt vooral uit de hoek van boeren en jagers. Boeren klagen over de schade aan hun schapen (voor de schade krijgen ze overigens wel een vergoeding), terwijl honden een veel grotere kostenpost vormen. Jagers zien met lede ogen hoe deze natuurlijke jager hun "hobby" bedreigt. Om het "schrikbeeld van de wolf" te voeden, worden bij de berichtgeving vaak bloederige beelden getoond van de prooidieren. Nogal hypocriet, want van de dagelijkse gang van zaken in slachterijen, waar jaarlijks vele duizenden schapen op bloederige wijze worden gedood, krijgt de consument zelden of nooit beelden te zien.


Volledig beschermd
De wolf is gelukkig volledig beschermd op grond van nationale en internationale regelgeving (Wet natuurbescherming en Habitatrichtlijn). Dat betekent dat deze dieren niet mogen worden gedood, maar ook niet mogen worden gevangen of verstoord. Er zijn echter Nederlandse politici die flink lobbyen in Europa om de beschermde status van de wolf in te trekken. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren! Het wordt hoog tijd dat wij als mens een stap terug doen, en de rijke natuur zoveel mogelijk de kans geven om zich te herstellen, liefst met zo min mogelijk bemoeienis van ons zelf. Daarom zou het ook een goede zaak zijn, als het gebied van de Hoge Veluwe via groene corridors een open verbinding krijgt met alle andere natuurgebieden van Nederland.


Foto onder: De moeflon, een exotische schapensoort afkomstig uit Sardinië en Corsica, geïmporteerd voor de "plezierjacht".


Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: