Blogopmaak

Duurzaam samenleven met de bever door delen van kennis

 Afbeelding door Leen Kiekboom: Beschikbaar gesteld door Zoogdiervereniging
De bever was in 1826 uitgestorven in Nederland. In 1988 is de herintroductie van de bever gestart. Inmiddels leven in bijna alle provincies bevers. Dit zorgt op de meeste plekken voor een positieve impact op de biodiversiteit.


Oprichting Kenniscentrum Bever: bundeling van kennis en krachten


In het Kenniscentrum Bever werken organisaties samen aan het bundelen van kennis en actuele informatie over de bever. De beverpopulatie groeit sinds de herintroductie in 1988 en neemt toe in verspreiding. Dit is ontzettend mooi, maar brengt tegelijkertijd ook enkele uitdagingen met zich mee. Om duurzaam met de bever samen te leven is het delen van kennis en het bundelen van krachten essentieel.


Delen van kennis over de bever


Het Kenniscentrum Bever is een initiatief van STOWA, Rijkswaterstaat, ProRail, de Unie van Waterschappen, BIJ12, Interprovinciaal Overleg en de Zoogdiervereniging. Andere organisaties zijn natuurlijk ook welkom om hun kennis over de bever binnen het kenniscentrum te delen. De komende maanden wordt bestaande informatie verzameld op het gebied van ecologie, verspreiding, monitoring, knelpunten, oplossingen en wetgeving. Begin november 2021 zal de website van het kenniscentrum gelanceerd worden, waarop je alle beverinformatie kunt vinden. Verder worden evenementen voorbereid om beverkennis met belangstellenden te delen.


Her-introductie bever


De bever was in 1826 uitgestorven in Nederland. In 1988 is de herintroductie van de bever gestart. Aanvankelijk groeide de populatie langzaam, maar sinds 2011 is deze flink toegenomen. Inmiddels leven in bijna alle provincies bevers. De verwachting is dat zowel de verspreiding als de aantallen voorlopig blijven toenemen. Dit zorgt op de meeste plekken voor een positieve impact op de biodiversiteit. Tegelijkertijd ontstaan op enkele plaatsen conflicten, waar we dankzij het kenniscentrum samen snel op kunnen inspelen.



Foto: Beverdam, beschikbaar gesteld door Elzes Dierenwereld - Lees verder onder de foto


Duurzaam samenleven


Met hun graaf-, bouw- en knaagactiviteiten die vaak de biodiversiteit verhogen, kunnen bevers ook schade veroorzaken. Variërend van een omgeknaagde boom op de weg of het spoor, tot een beverhol in een (spoor)dijk of wateroverlast door een beverdam. Bevers zijn via de Europese Habitatrichtlijn en de Wet Natuurbescherming beschermd. Conflicten worden zoveel mogelijk opgelost door mitigerende of compenserende maatregelen. Denk hierbij aan het plaatsen van rasters of het aanbrengen van een beaver deceiver in een dam (buis waarmee de waterstand wordt verlaagd). Het is belangrijk om preventieve maatregelen te ontwikkelen en te snappen waarom een bever op een bepaalde plek zit en conflicterend gedrag vertoond. Kennis en ervaring opdoen met (preventieve) maatregelen is cruciaal om op een duurzame manier met de bever samen te blijven leven.


Centrale informatie


Aangezien de beverpopulatie groeit, neemt ook het aantal organisaties en particulieren dat te maken krijgt met bevers toe. Het delen van kennis en ervaring is belangrijk, zodat niet iedereen opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Tot nu toe was er geen centrale plek waar deze informatie te vinden is. Om in deze behoefte te voorzien slaan STOWA, Rijkswaterstaat, ProRail, de Unie van Waterschappen, BIJ12, Interprovinciaal Overleg en de Zoogdiervereniging de handen ineen met de oprichting van het Kenniscentrum Bever.


Foto: Beverboom, beschikbaar gesteld door Elzes Dierenwereld

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: