Blogopmaak

De aarde warmt sneller op dan gedacht

Raad van State roept op tot extra inzet van kabinet

Het kabinet wordt door de Raad van State opgeroepen om met spoed extra maatregelen te treffen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het is volgens de Raad van State onverantwoord dat de doelstellingen uit de Klimaatwet "uit het zicht raken", aldus de belangrijkste adviseur van het kabinet en de Tweede Kamer. Een belangrijke oproep, zeker met de klimaattop van Glasgow in het vooruitzicht, die van 31 oktober tot en met 12 november wordt gehouden.


"De klimaatcrisis is niet iets van de toekomst, die is al volop aan de gang", waarschuwt vicevoorzitter Thom de Graaff van de Raad van State. "En dat had het parlement en de regering allang wakker moeten schudden."

Hij wijst onder meer op een recent rapport van het VN-klimaatpanel IPCC, waarin gewaarschuwd wordt dat de aarde sneller opwarmt dan eerder gedacht. Ook bijvoorbeeld de overstromingen in Limburg van afgelopen zomer onderstrepen volgens de Raad van State dat klimaatverandering ook in Nederland al merkbaar is.


In de Klimaatwet is vastgelegd dat de uitstoot van broeikasgassen, waaronder koolstofdioxide (CO2), in 2030 met bijna de helft moet zijn verminderd ten opzichte van 1990. Voor 2050 is een doel vastgelegd van 95 procent. Uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat met het huidige beleid de doelstelling voor 2030 zelfs in het gunstigste geval niet wordt gehaald.

Dat is "ernstig en zorgelijk", vindt De Graaf. Het kabinet mag demissionair zijn, het is nog altijd gebonden aan de Klimaatwet. Die is juist opgesteld om ervoor te zorgen dat er voortdurend stappen worden gezet richting de klimaatdoelstellingen, ook als de wisseling van de wacht - zoals nu - langer duurt dan gehoopt.


Klimaatwet moet ook worden aangescherpt

De Raad van State vindt daarnaast dat de Klimaatwet moet worden aangescherpt. Mede op aandringen van Nederland is inmiddels Europabreed afgesproken dat de uitstoot in 2030 met 55 procent moet zijn verlaagd. Het zou volgens De Graaf "wel heel raar zijn" als Nederland daar zelf niet in meegaat.


Bovendien moet de doelstelling voor 2030 in de Klimaatwet volgens de RvS een harde resultaatverplichting worden. Het huidige doel van 49 procent is slechts een inspanningsverplichting. Ook pleit de Raad van State ervoor een tussendoel te formuleren voor 2040.

Ook voor de partijen aan de formatietafel heeft de Raad van State aanbevelingen. Zo zou er in een volgend kabinet een aparte minister moeten komen die de verantwoordelijkheid voor het totale klimaatbeleid draagt. Nu is het klimaatbeleid ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.


Bron: Nu.nl: Lees het artikel op nu.nl:

https://www.nu.nl/binnenland/6164683/raad-van-state-wil-dat-kabinet-met-spoed-extra-klimaatmaatregelen-neemt.html

 

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: