Blogopmaak

Uniek paringsgedrag van bruinvissen waargenomen in de Oosterschelde


Uniek paringsgedrag van bruinvissen
Waarnemers van Stichting Rugvin hebben dit jaar op de Oosterschelde diverse keren het paargedrag van bruinvissen waargenomen. Dit zijn voor Nederland uiterst unieke waarnemingen.

Paring onstuimiger
Bruinvissen zijn walvisachtigen die zich relatief onopvallend gedragen.Tijdens het jagen op vis of rondtrekken door een gebied komen ze meestal drie- tot viermaal achter elkaar kort aan de oppervlakte om adem te halen om vervolgens weer enkele minuten te duiken. Bij de ademhaling is alleen een stukje van de rug met de rugvin zichtbaar, maar bij een paring gaat het er plots wat onstuimiger aan toe. De mannelijke dieren komen bij de paring of paringspoging namelijk vaak grotendeels (geheel) uit het water gesprongen. Het overkwam vrijwilligers van Stichting Rugvin een paar keer dit gedrag waar te nemen tijdens hun foto-identificatieonderzoek op de Oosterschelde.
                                                                           >>>Lees verder onder de foto >>>

                                                                                   Foto: Stichting Rugvin (Tamara de Haan)


Foto-identificatieonderzoek

De paartijd van bruinvissen speelt zich met name in de late zomer af, maar de waarnemers hebben het gedrag dit jaar ook in april en mei gezien. Het team van Stichting Rugvin is dit jaar vanaf april al meer dan twintig keer op het water geweest voor het foto-identificatieonderzoek. Bij dit onderzoek worden foto’s van bruinvissen gemaakt met als hoofddoel de dieren individueel te kunnen herkennen en over langere periodes te volgen. Op zeker acht dagen werden paringen of pogingen daartoe waargenomen. Omdat het allemaal snel en onverwacht gaat is het lastig om foto’s te maken. Toch is het een paar keer gelukt opnames van dit gedrag te maken.

                                                                                               >>>Lees verder onder de video>>>


Vaststellen van het geslacht is lastig

Het paargedrag van bruinvissen in de Oosterschelde lijkt overeen te komen met dat van de bruinvissen langs de westkust van de Verenigde Staten. Het team van Stichting Rugvin zag dat ook in Nederland het dier dat bij de paring uit het water sprong zich aan de linkerzijde van het andere dier bevond. In een paar gevallen lukte het zelfs het springende individu op foto te identificeren en te matchen met de foto-identificatiecatalogus. Aan de hand van het waargenomen gedrag kan nu voorzichtig vastgesteld worden dat deze individuen mannetjes zijn. Eerder was het alleen mogelijk om het vrouwelijke geslacht vast te stellen van individuen die met een kalfje werden waargenomen.


Drone-opname

De Stichting ontving n.a.v. hun persbericht een filmpje van Sander van der Stap, die in april 2020 met een drone bij de Zeelandbrug/ Havenhoofd Zierikzee onverwachts parende bruinvissen filmde.

                                                                                         >>>Lees verder onder de video>>>


Waar Rugvin voor staat

Wie Stichting Rugvin zegt, zegt onderzoek en voorlichting. Op structurele basis doen wij onderzoek naar soortendiversiteit, de dynamiek van populaties en het gedrag van de waargenomen bruinvissen, dolfijnen en walvissen in de Noordzee en Oosterschelde. De verzamelde gegevens worden gebruikt in eigen publicaties en rapporten, geleverd aan overheden, opdrachtgevers, of als persberichten en/of artikelen voor de media beschikbaar gesteld (krant, magazine, website, radio en televisie). Daarnaast gebruiken we onze en via ons netwerk verkregen gegevens in onze voorlichtingsactiviteiten zoals cursussen, lezingen, workshops en (poster)presentaties.


Onderzoek en voorlichting

Veel mensen hebben geen idee welke bruinvissen, dolfijnen of walvissen er in de Nederlandse Noordzee en Oosterschelde voorkomen. Door middel van onderzoek en voorlichting wil Stichting Rugvin bijdragen aan de bescherming van de walvisachtigen, waaronder de bruinvis. Wij geloven erin dat bekendheid met de in ons land voorkomende walvissen en dolfijnen leidt tot betrokkenheid, en betrokkenheid tot bescherming! Daarnaast ondersteunt Stichting Rugvin beleidsmakers en andere natuurorganisaties aan de hand van onze verzamelde data om het voortbestaan onze zeezoogdierenpopulatie en hun leefomgeving te kunnen waarborgen.


Lees meer op de website van Stichting Rugvin:

https://rugvin.nl/stichting-rugvin/waar-rugvin-voor-staat/



Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: