Blogopmaak

Ondanks grote weerstand: Vergunning omstreden gif Glyfosaat door Europese Commissie opnieuw 10 jaar verlengd

De Europese Commissie heeft de vergunning voor het omstreden gif glyfosaat met 10 jaar verlengd. Er is echter steeds meer bewijs dat glyfosaat zeer schadelijk is voor de mens, het milieu en de natuur.


Geen meerderheid voor of tegen

Echt onbegrijpelijk, maar de Europese Commissie heeft - ondanks de grote weerstand - weer besloten om voor het gebruik van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat voor de komende tien jaar vergunning te verlenen. Er was geen meerderheid voor of tegen in het Europese Parlement, mede doordat Nederland en diverse andere lidstaten zich onthielden van stemming. En dus hakte de Europese Commissie de knoop door in het voordeel van de gifproducenten.


Het middel is onder meer omstreden omdat het in wetenschappelijke onderzoeken in verband wordt gebracht met de ziekte van Parkinson en met het ontstaan van kanker. Ook voor de natuur en het milieu is het middel zeer schadelijk.


Een Kamermeerderheid deed vorige maand een "dringende oproep" aan demissionair minister Adema van Landbouw (Christenunie) om niet in te stemmen met het verlengen van de vergunning. Ook meer dan 150 wetenschappers en organisaties probeerden hem ervan te overtuigen om tegen te stemmen. Maar Adema heeft daar dus geen gehoor aan gegeven. Hij onthield zich van stemming.


Schadelijk voor de mens, natuur en het milieu

Glyfosaat komt vanaf het bespoten land in de sloten en in het grondwater terecht, en zo komen allerlei waterdieren ook in contact met het gif. Daarnaast moeten drinkwaterbedrijven de waterwinning regelmatig staken omdat de toegestane hoeveelheden glyfosaat worden overschreden.


Resten van glyfosaat zijn teruggevonden in levensmiddelen als bloem, brood en bier. Bij een Duitse test onder 2.000 mensen werden er bij vrijwel alle deelnemers resten van glyfosaat in de urine aangetroffen.


Het "International Agency for Research on Cancer" (IARC), een gerenommeerd instituut voor kankeronderzoek van de Verenigde Naties, categoriseerde glyfosaat als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’.

Daarnaast brengen wetenschappers het middel in verband met zenuwaandoeningen als de ziekte van Parkinson.


Er zijn prima alternatieven voor chemische bestrijding van onkruiden, we kunnen prima zonder dit gif. Boeren werken bijvoorbeeld met mechanische onkruidbestrijding en ecologische alternatieven. Ook werken steeds meer gemeentes en hoveniersbedrijven zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Veel beter voor de natuur, mens en milieu.


Bron:  https://www.greenpeace.org/nl/natuur/7081/5-redenen-om-glyfosaat-te-verbieden/









Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: