Blogopmaak

Vuurwerk met oud-en-nieuw - Een regelrechte ramp voor (huis)dieren.
 Hiermee maak je het iets draaglijker voor je hond of kat

Voor heel veel huisdieren is de tijd rond oud-en-nieuw echt een verschrikkelijke periode. Gelukkig zijn er steeds meer mensen voorstander voor het helemaal afschaffen van deze gewoonte, die voor veel dieren een regelrechte ramp zijn.

Vuurwerk-angst: Neem geen risico's
Ook al is het in principe zo, dat met oud-en-nieuw 2020-2021 het meeste knalvuurwerk en siervuurwerk verboden is om af te steken, waarschijnlijk zullen we er ook deze jaarwisseling toch nog flink last van hebben (helaas). En dat geldt dus zeker ook voor heel veel dieren. Zowel de harde geluiden, de lichtflitsen als de kruitdampen kunnen angst oproepen bij onze huisdieren, met soms langdurige effecten. De meest ideale situatie is om ver van te voren – minimaal drie maanden van tevoren-  te gaan trainen, maar ook rondom Oud en Nieuw kunt u nog wel wat voor uw huisdier doen.

De Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde heeft een aantal tips voor u op een rij gezet om het vuurwerkgeweld voor uw huisdier wat dragelijker te maken. Wij hebben er nog enkele tips aan toegevoegd.
Wat kunt u doen om uw huisdier een rustigere jaarwisseling te geven?


U kunt er veel zelf aan doen om de jaarwisseling voor het huisdier gemakkelijker te maken. Dit begint met een goede voorbereiding:


1.    Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie, bijvoorbeeld in de natuur, waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.

2.    Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (voor veel diersoorten op de markt, zoals bijvoorbeeld een Kong®), bewegingsspelletjes voor katten.

3.   Sluit de gordijnen op tijd, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.

4.   Zet de radio of TV aan (let er wel op, dat er geen programma’s zijn met harde geluiden).

5.   Laat uw dier zelf een rustig plekje uitzoeken en maak dit extra comfortabel met een lekker kussen of kleed.

6.   Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en blijf gewoon doen waar u mee bezig was, ook al knalt het buiten.

7.   Zorg er voor dat u uw dier tot steun bent, maar voorkom het aanleren van angstgedrag. Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en kalmerend toespreken als hij zit te trillen van angst.

8.   Goed gedrag belonen. Bij gewenst gedrag - als het dier ontspannen is en geen angstgedrag vertoont - beloont u het dier en geeft u hem/haar extra aandacht of leidt u hem af door middel van spel of lekker voer.

9.   Belangrijk: bijtijds uitlaten (!) - Zorg er voor dat uw hond de "grote boodschap" al eind van de middag of begin van de avond heeft gedaan, zodat u later op de avond alleen nog hoeft te laten plassen. Dat verkleint het risico aanzienlijk van hele onaangename ervaringen met vuurwerk.

10.   Zorg er vooral ook voor dat je hond of kat niet de deur uit kan glippen als je even niet oplet. Een huisdier dat angstig is, zal proberen te vluchten. Maar wat je zeker niet wilt, is dat hij of zij in de angst ontsnapt, met alle mogelijke gevolgen van dien.

11.  Laat je hond rond oud en nieuw bij voorkeur alleen aangelijnd uit, en zeker niet los lopen. Eén onverwachte knal of lichtflits kan al een schrikreactie geven, waardoor je hond het op een lopen zet. En een angstige, vluchtende hond luistert zeker niet meer naar zijn baasje. Dus laat je hond met oud-en-nieuw (ook overdag !) niet los lopen.

12.  Geef zeker géén kalmerende middelen bestemd voor mensen aan je huisdier, want wat voor mensen geschikt is, kan voor je hond of kat ronduit giftig zijn. Overigens zijn ook veel voor dieren bestemde kalmerende middelen omstreden, en niet zonder risico.

En tenslotte nog een waarschuwing: PAS OP MET HET GEVEN VAN "KALMERENDE MEDICATIE" aan je hond of kat, die wordt geadviseerd door je dierenarts of de dierenspeciaalzaak. Er zijn een aantal middelen die worden geadviseerd, die de angst ogenschijnlijk lijken te onderdrukken, maar die in feite alleen de symptomen wegnemen. Je huisdier lijkt dan niet meer angstig, maar is het dan nog wel, maar kan dit alleen niet meer uiten. Informeer je daarom goed via verschillende bronnen over dit soort middelen, voordat je daarvoor kiest.


Wij wensen iedereen een veilige en mooie oudejaarsavond,
en een heel gezond en gelukkig Nieuwjaar 2021!

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: