Blogopmaak

Eindelijk toch een vervroegd algeheel verbod op de nertsenfokkerij

Het zou pas in 2024, bijna 10 jaar na het politieke besluit, worden ingevoerd: het nertsenfokverbod. Vanwege de corona-crisis, waarbij opvallend veel nertsenfokkerijen besmet raakten, wordt per maart volgend jaar een algeheel verbod van kracht. Maar de vraag rijst: Is er wellicht opzet in het spel?

Nertsenfokkerijen definitief dicht

Eindelijk is het dan zo ver, en heeft het Nederlandse kabinet besloten om - voortijdig - een definitief einde te maken aan de schandalige nertsenfokkerij. In 2024 zou officieel het totale verbod ingaan. Met de corona crisis waren er opvallend veel besmettingen op deze bedrijven.

Sommigen spreken zelfs van mogelijke opzet, omdat op deze manier nog een kans is om een aantrekkelijke vergoeding op te strijken voor het ruimen van de dieren. Aanvankelijk was er ook sprake van dat de geruimde bedrijven in het voorjaar van 2021 gewoon weer de kooien zouden mogen vullen met nieuwe dieren. Daartegen was ook al een petitie gestart, om te voorkomen dat dit ook echt zou gaan gebeuren.

Normaal gesproken worden de dieren gefokt, om vervolgens (al op jonge leeftijd) in de vroege winter (meestal rond november) te eindigen in een vergassingskist (vergassing met CO2). Van deze methode van afmaken, overigens om economische reden een gangbare methode in de varkensindustrie, is bekend dat dit leidt tot een zeer pijnlijke doodsstrijd.

Vanwege de verdacht veel besmette nertsenfokkerijen heeft Tjeerd de Groot, kamerlid voor D66 , afgelopen donderdag aan de minister van landbouw gevraagd om het laten instellen van een onderzoek.
“Ik heb geen bewijs of aanwijzingen dat nertsenfokkers willens en wetens hun dieren besmetten”, aldus het kamerlid.
“Maar mijn oproep is wel om dit te onderzoeken. Temeer omdat de ruimingsvergoeding voor besmette bedrijven best ruim is.
Dat is de kat op het spek binden.”

De vergoeding die wordt uitgekeerd wanneer nertsen worden geruimd, is hoger dan de gangbare marktprijs.

Volgens Animal Rights zou nertsenfokker Jos van Deurzen wel eens een mogelijke spil in het hele besmettingsverhaal (JvD) kunnen zijn. Volgens de gegevens die Animal Rights de afgelopen maanden verzamelde, behoren 10 van de 40 besmet verklaarde bedrijven aan hem toe, bijna een kwart van het totaal. Dat betekent dus ook dat van Deurzen kan rekenen op 10 x een flinke vergoeding voor het beëindigen van zijn misselijkmakende praktijken.

Volgens de website van de overheid is het virus aangetroffen op 42 nertsenbedrijven in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland: Het gaat om 31 bedrijven in Noord Brabant, 10 in Limburg en 1 in Gelderland. Sommige bedrijven hebben meerdere locaties. Elke locatie wordt als een apart bedrijf beschouwd. Tot 28 augustus 2020 zijn alle 42 besmette nertsenfokkerijen geruimd.


Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: