Blogopmaak

Lesley Moffat (Eyes On Animals): "Ik denk dat je mensen moet veranderen door ze te verleiden. Niet door negativiteit. Als je een vlees  vervangende hamburger maakt die heel lekker is, dan kan je veel mensen bereiken."

De organisatie "Eyes On Animals" streeft ernaar om het lijden van 'boerderijdieren' tijdens transport en slacht zoveel mogelijk te verminderen.  
  • TER INFORMATIE: Er zijn in de slachterijen verschillende verdovingsmethodes die in de EU vooralsnog goedgekeurd zijn. Vergassing met CO2 is daarvan het meest omstreden. (klik op de pijl om te lezen) :

    -Verdoving met elektronarcose: een korte en hevige elektrische schok die de dieren het bewustzijn doet verliezen. Deze methode wordt gebruikt bij vogels, konijnen, varkens, schapen en in sommige landen ook bij koeien.


    -Verdoving door middel van gas (zeer pijnlijke methode): de dieren worden opgesloten in een ruimte waar gas wordt ingespoten waardoor de dieren langzaam het bewustzijn verliezen. Deze methode wordt nog steeds vooral bij varkens gebruikt om zeer grote aantallen dieren te kunnen slachten. Deze methode is echter heel omstreden, omdat dit gebeurt met hoge doses CO2-gas, wat leidt tot een zeer pijnlijke dood. Een zeer inhumane methode dus, in het belang van economisch gewin…..


    -Verdoving met een schietpistool: een pistool wordt tegen het hoofd van het dier gehouden, en met een “slagpin” wordt een deel van de hersenen vernield. Deze methode wordt meestal gebruikt bij grotere dieren zoals koeien, paarden. Het dier verliest dan meteen het bewustzijn.


Exclusief interview:

30 augustus 2020 - Michael van de Sande

Natuur-nieuws.nl



Natuur-nieuws.nl - een exclusief interview met Lesley Moffat, oprichter en directeur van de organisatie “Eyes On Animals”, die zich bezig houdt met het verbeteren van de leefomstandigheden van “boerderijdieren” tijdens de veetransporten en tijdens de slacht. Zij is opgegroeid in Canada, en kwam naar Europa, en richtte uiteindelijk in 2009 “Eyes On Animals” op.



Lesley Moffat: Eyes on Animals is ontstaan in 2009. Ik heb op de universiteit in Canada “Diergedrag”gestudeerd (van landbouwdieren), ik was eigenlijk altijd al dierenactivist. Geïnteresseerd in dieren. Want ik wilde weten hoe het gaat met dieren qua emoties en gevoelens. Voelt een dier zich eigenlijk wel lekker? Want in de industrie praten ze altijd over “gezondheid”. Ook heel belangrijk natuurlijk. Maar je kan een heel gezond dier hebben in een kooi, maar dan is hij niet echt blij. Maar als je niet blij bent, dan hoef je niet te leven. Dan heeft het leven geen zin.

In 2001 ontmoette ik als “exchange student” een Duitse boer, en werd verliefd, en ging met hem mee. Hij had geen dieren, maar suikerbieten. Ik was toen nog heel jong, ongeveer 23, en ik was op zoek naar een baan. Ik ging werken voor “Animals Angels”, een Duitse dierenwelzijnsorganisatie, met hoofdkantoor in Duitsland. Ze werken in heel Europa, en waren op zoek naar iemand die Frans kon spreken. En ik sprak Frans, want ik kom uit Quebec in Canada. Dus ik dacht: “Dat komt goed uit, ik ga het proberen”.



En die deden precies wat ik heb gedaan op de universiteit. Ze gingen naar veemarkten, ze gingen naar slachthuizen, en ze gingen echt bij veehouders kijken. 


Dat deed ik in mijn vrije tijd ook met enkele andere dierenwelzijnsactivisten – niet radicaal activisten, maar gewoon activisten – We gingen in Canada op vrije dagen naar veemarkten. Om gewoon te kijken: Hoe is het in het echt voor de dieren.


Krijgen de dieren water? Zijn er heel veel dieren slecht aan toe? Worden ze nog steeds gevoerd? Hoe gaat het in het slachthuis? En toen heb ik ook gemerkt, dat je met sommige mensen iets kunt bereiken. Bijvoorbeeld dat we het voor elkaar kregen dat ze op de veemarkt bij alle dieren water in de hokken zetten.


Dus voor Animals Angels ging ik toen naar Frankrijk, en dat ging hartstikke goed. Maar toen ging mijn relatie uit, en ik merkte dat ik meer en meer de behoefte had om rechtstreeks met mensen te werken, en minder met alleen maar EU-commissie, en alleen maar de Franse NVWA. Ik heb gemerkt dat je met die route soms verder komt, maar dat het soms ook de relatie met de industrie beschadigt. 


Voor zware overtredingen is het natuurlijk nog steeds heel belangrijk, Maar om slachterijen te motiveren is het belangrijk dat we meedenken, en zoeken naar oplossingen. En zo nodig halen we er experts bij voor adviezen. 


                                   * Lees verder onder de afbeelding


                                                                                foto boven: politietraining Eyes On Animals



Ik merk wel dat niet iedereen bereid is om met ons mee te denken, maar als iemand niet bereid is naar ons te luisteren, dan is dat jammer, maar dan melden we dat wel bij de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). En dan gaan we naar de volgende die wel voor ons openstaat, en waar we wel wat kunnen bereiken.



We doen het niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen in de EU, en ook in Turkije en Ghana.

Dit alles is begonnen in 2009, want mijn relatie ging uit, en ik was gestopt met Animals Angels. Ik wilde altijd al naar Nederland, want Nederland is natuurlijk een grote importeur en exporteur, de voedselproducent van de wereld, dus ik dacht: “Hier kun je heel veel bereiken”. Je hebt hier niet alleen veel dieren, maar ook de Nederlandse cultuur is veel opener, dus je kan echt iets bereiken met mensen.



Veel dierenorganisaties blijven meestal campagne-organisaties. Wat heel goed is om consumenten bewust te maken. Maar wil je echt invloed hebben op hoe een varken wordt gehouden en geslacht, dan moet je echt “in het veld” werken. En in die zin heeft “Eyes On Animals” gekozen voor een nieuwe strategie.     

                                                                                               * lees verder onder de foto


Nieuwe energie


Is het niet moeilijk om zoveel dierenleed van zo dichtbij te moeten zien?

Lesley: Veel mensen stellen die vraag aan ons. Het is heel moeilijk, maar gisteren hadden we bijvoorbeeld een hele goede dag. Er kwam een Europees varkensslachthuis naar ons toe in Amsterdam, met 3 mensen en een ingenieur, die slachtapparatuur maken, een heel goed internationaal bedrijf.


Ik ken Dr. Temple Grandin , een hele bekende gedragsbioloog uit Colorado, eigenlijk de “Jane Goodall” voor vee, die heeft zoveel slachthuizen verbeterd, en ontwerpen gemaakt, en ik heb zo veel van haar geleerd tijdens mijn studie op de universiteit.

Dus de mensen van het slachthuis zijn naar ons toe gekomen, en ik heb toen een videoconferentie georganiseerd, samen met Dr. Temple Grandin en Kees Scheepens (biologische varkensboer en dierenarts, tevens voorvechter voor dierenwelzijn van varkens, en lid van Caring Vets).

meten van de temperatuur in de vrachtwagen met varkens

Dus we zaten daar aan tafel, met 3 Eyes On Animals-vrouwen, en we waren 5 uur lang aan het brainstormen: “ Hoe kunnen we de wijze van het slachten helemaal opnieuw installeren?”. Zo dat de varkens gewoon kunnen doorlopen met minder stress, wat voor licht kan je gaan gebruiken, met voor de dieren veel minder herrie, hoe kan je de medewerkers motiveren, wat voor installaties enz. enz. . 


Ze gaan nu dus allerlei zaken aanpassen, en Eyes On Animals wordt nu dus ook ingehuurd om dat allemaal te begeleiden. Dat doen we dus ook niet gratis, wij krijgen dus ook een vergoeding voor onze expertise. En zo’n dag geeft me dan weer genoeg energie om de volgende dag weer met dieren aan het werk te gaan.


foto: meten van de temperatuur in de vrachtwagen van een varkenstransport


Mensen veranderen door ze te verleiden



Moeten mensen misschien wat meer geconfronteerd worden met hoe hun “stukje vlees” tot stand komt?

Mensen lezen alleen wat ze willen lezen. Maar er zijn wel al veel meer bewuste consumenten als vroeger. De mensen die het niet willen weten, die zullen de informatie overslaan. Ze willen geen dierenleed zien. Die zeggen: “ik kan er niet tegen”.



Het is heel lastig. Ik denk dat de beste manier is door positiviteit te verspreiden, en door ethisch verantwoorde keuzes te geven. Er zijn tegenwoordige heerlijke vleesvervangers. Als mensen 20 jaar geleden vegetariër wilden worden, dan was er nauwelijks enige keuze. Sojamelk smaakte echt afschuwelijk, en er was alleen maar tofu toen. Maar nu zijn sommige vleesvervangers zó lekker.



Ik denk dat je mensen moet veranderen door ze te verleiden. Niet door negativiteit. Als je een vlees vervangende hamburger maakt die heel lekker is, dan kan je veel mensen bereiken. De vegetarische slager is bijvoorbeeld een geweldig concept. We moeten de beste keus super gemakkelijk maken, en de slechte keus super moeilijk maken.


                                                                                lees verder onder de foto

Eyes On Animals geeft instructie over diervriendelijke behandeling aan kippenvangers

                                Eyes On Animals geeft instructie aan kippenvangers om de kippen op de juiste manier te vangen



Goed nieuws en slecht nieuws



Hoe gaat het als jullie een vrachtwagen of een slachthuis willen controleren, want ik kan me voorstellen dat ze niet altijd staan te juichen als jullie een controle willen doen?

Dat was in het begin niet zo gemakkelijk. En nu nog steeds. Er zijn enkele slachthuizen, die bellen meteen de politie. En er zijn enkele andere slachthuizen die ons niet binnen laten. Dan denk ik ook, oké, dan laten we dat de NVWA weten, en we melden ook zaken die niet kloppen op onze website.



Op onze website is alles transparant: Goed nieuws en slecht nieuws. Dus als een slachthuis een goede of een slechte keuze maakt, dan laten we dat ook weten op onze website. En dat werkt, ook naar andere slachthuizen toe.


De NVWA kan geen vrachtwagens van een veetransport volgen wanneer deze vanuit Nederland de grens over gaan. Dat is het voordeel van Eyes On Animals. Wij kunnen een vrachtwagen tijdens het hele transport, bijvoorbeeld van Nederland naar Spanje, volgen.



instructie in Ghana zodat het doden van dieren minder stressvol en pijnlijk wordt

Instructie bij de slacht in Ghana, zodat het doden ten minste veel minder stressvol en pijnlijk wordt.


Eyes On Animals werkt in heel Europa, maar ook in Turkije en Ghana. In deze landen worden dieren gedood met vaak pijnlijke slachtmethodes die met veel leed gepaard gaan. 


Eyes On Animals zorgt er voor dat ook daar de kennis en de apparatuur beschikbaar komt, zodat het doden ten minste veel minder stressvol en pijnlijk wordt, als de methode die nu gehanteerd wordt. 


Zo zijn er in Turkije na 7 jaar hard werken 3 slachterijen overgestapt op de methode van bedwelmen (schietpistool). Uiteindelijk zal dat een sneeuwbaleffect hebben, zodat meer slachterijen dit initiatief gaan volgen.




Maar er is hoop



Onlangs kregen we bezoek van 4 varkensboeren die het helemaal anders willen doen. Zij hebben een nieuw concept ontwikkeld, waarbij de varkens veel meer ruimte krijgen binnen de stal, en ze krijgen ook allemaal de mogelijkheid om echt naar buiten te gaan.

 

Dit soort initiatieven vinden wij super, zo gaat het de goede kant op. Voor de mensen die absoluut vlees willen blijven eten en niet worden overtuigd om daarmee te stoppen: Stem dan alsjeblieft met het geld dat je er aan uitgeeft, en steun deze boeren! Het is ook veel beter voor het welzijn van de boer zelf om op een boerderij te kunnen werken, waar de dieren hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen, en blij kunnen rondlopen. En zo kan de boer toch gewoon genoeg geld verdienen.



Nu zijn veel varkensboeren niet echt blij met hoe weinig geld zij verdienen, en dan bovendien in een stal moeten werken waar de varkens niet echt blij zijn, en altijd binnen moeten zitten, en weinig te doen hebben.



De afgelopen jaren was er zo veel druk op de veeteelt om als bedrijf vooral groter te worden, en meer te produceren voor een lagere prijs enzovoort. Wij weten nu dat deze houding heel veel negatieve gevolgen heeft.



VIDEO scharrelvarkens :  Natuur-nieuws.nl - Dat het ook heel anders kan, bewijzen deze varkens op een bedrijf in Drenthe. Deze varkens lopen de hele dag rond te scharrelen in het weiland en tussen de bomen, zodat ze volledig hun natuurlijke sociale gedrag kunnen vertonen. Een manier van leven waar ook een varken gewoon recht op zou moeten hebben.



Dat het in Nederland en in Europa nog steeds is toegestaan om vee op te sluiten in megastallen met vele honderden dieren bij elkaar, zonder een waardig leven te kunnen leiden, alvorens ze gedood worden voor de vleesconsumptie, valt de politiek zwaar aan te rekenen. Economie boven dierenwelzijn, dat kan echt niet meer. 



 Of, zoals Lesley Moffat van "Eyes On Animals" het verwoordt: "Stem met je geld" (en kies op zijn minst voor vlees van een dier dat een waardig leven heeft gehad).



Video: Scharrelvarkens in Drenthe (©Michael van de Sande, natuur-nieuws.nl)

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: