Blogopmaak

     Dieren in de wei moeten beter beschermd worden tegen hitte­stress
       Wassenberg (Partij voor de Dieren) vraagt minister om meer hand­having en maat­re­gelen

Het is heel eenvoudig en hoeft niet veel te kosten: De aanplant van een houtwal of een groepje bomen kan schapen, koeien en varkens de nodige beschutting geven tegen extreme hitte, en heeft voor de natuur vanzelfsprekend ook meerwaarde.

De Partij voor de Dieren heeft landbouwminister Schouten vragen gesteld over het gebrek aan schaduw in weilanden waar dieren worden gehouden. Al vóórdat de huidige hittegolf begon hadden 110 miljoen dieren dit jaar last van hittestress, onderzocht Wakker Dier. “En dan moest de echte hitte van 35 graden en meer nog komen. Het houden van dieren in de wei zonder schaduw is een overtreding van de zorgplicht voor dieren en moet beboet worden”, vindt Kamerlid Frank Wassenberg, die de minister om maatregelen heeft gevraagd.

Wettelijke plicht
Schapen hebben bij 23 graden al last van hittestress. Ze gaan hijgen, worden sloom en proberen de schaduw op te zoeken. In het rapport van Wakker Dier staat dat in Noord-Holland 75 procent van de schapen in de wei geen enkele vorm van schaduw heeft. Wassenberg wil van de minister weten om welk percentage het landelijk gaat. Ook wil hij weten hoe die cijfers eruit zien voor koeien, paarden en geiten.

Eigenaren van dieren zijn wettelijk verplicht hun dieren de nodige bescherming te bieden, ook bij bijzondere weersomstandigheden. Wassenberg vraagt de minister de NVWA beter te laten controleren tijdens deze hete dagen, zowel bij dieren in de wei als bij dieren in stallen. Ook wil hij dat de NWVA deze zomer extra controleert bij diertransporten boven de 27 graden en het verbod op diertransporten boven de 35 graden beter handhaaft.

Hitteplan voor dieren
De Partij voor de Dieren drong tijdens de recordwarme zomer van 2019 al aan op een Nationaal Hitteplan voor dieren. “Structureel veel minder dieren in stallen, vrije uitloop met beschutting en geen transport op warme dagen”, vatte Esther Ouwehand de belangrijkste maatregelen samen. Toen ze in mei dit jaar nog geen concrete maatregelen zag van minister Schouten pleitte ze voor een Spoedwet hittestress.

Na de extreem warme zomer van 2019 waarin tienduizenden dieren door de hitte zijn omgekomen, beloofde landbouwminister Schouten, in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren, stappen te ondernemen om herhaling te voorkomen. Inmiddels staat de zomer van 2020 voor de deur en nog steeds ligt er geen plan van de minister. Fractievoorzitter Esther Ouwehand heeft daarom opnieuw vragen gesteld waarin ze aandringt op een spoedwet.

“Als de minister nu niet preventief ingrijpt in de Nederlandse veehouderij laat ze de dieren welbewust extra risico lopen op hittestress deze zomer. Zeker nu vanwege de coronamaatregelen de kans groter is dat dieren langer in de stallen blijven omdat slachthuizen minder dieren kunnen slachten. Ze moet nu met een spoedwet komen om herhaling van de dramatische zomer van 2019 te voorkomen”, licht Ouwehand toe.

Dieren omgekomen door oververhitting
In de zomer van 2019 zijn in de Nederlandse veestallen minstens 155.000 dieren omgekomen door oververhitting. Daarnaast bezweken nog meer dieren dan gewoonlijk tijdens de transporten. Ook de minister moest constateren dat de ‘vrijwillige afspraak’ uit het Nationaal Plan om bij 35 graden of meer geen dieren meer te vervoeren lang niet door iedereen werd nagekomen. De pluimveesector bijvoorbeeld, die verreweg het grootste aantal dieren per jaar fokt en afvoert naar de slacht, bleef gewoon doorrijden bij temperaturen boven de 35 graden. “Het feit dat de minister de vrijwillige afspraak nog niet heeft omgezet in een verbod is een gemiste kans om effectief in te kunnen grijpen bij transporten boven de 35 graden”, vindt de PvdD-fractievoorzitter.

Hittegolven
Deskundigen voorspellen ook voor de aankomende zomer een grote kans op hittegolven. Ouwehand: “Dat maakt het risico zeer reëel dat dit jaar opnieuw grote aantallen dieren zullen stikken in stallen of vrachtwagens.”
De Partij voor de Dieren pleit daarom voor:
- verlaging van de snelheid in slachthuizen, zodat er minder dieren worden aangevoerd en het risico op wachtende vrachtwagens vol dieren in de hitte wordt verminderd;
- regels voor maximale wachttijd bij slachthuizen;
- een verbod op diertransporten op zomerse dagen;
- adequate controle door NVWA;
- vrije uitloop voor kippen, met beschutting en gelegenheid voor stofbaden;
- vrije uitloop, met beschutting en modderbaden voor varkens;
- minder dieren in de Nederlandse stallen tijdens de zomermaanden door ruim vóór de zomer fokbeperkingen in te stellen.

Video: hittestress varkens bij transport naar slachterij

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: