Blogopmaak

Geef boeren een kans om duurzaam te werken

Stikstof-discussie                       Foto: Elsemargriet via Pixabay

De meeste wetenschappers zijn het er wel over eens dat de hoge productie van de landbouw in een klein land als Nederland funest is voor de natuur en de leefomgeving. Daar doet de "stikstof-discussie" niks aan af. Maar dat geldt zeker ook voor het dierenwelzijn. Want nog steeds worden er in ons land grote hoeveelheden dieren (koeien, varkens, kippen enz.) gehouden in megastallen. Veel van deze dieren krijgen nooit de buitenlucht te zien, behalve dan wanneer ze naar de slachterijen worden afgevoerd. Laat staan dat ze ook daadwerkelijk voor langere tijd in de wei lopen. Als consument krijgen we deze beelden doelbewust (?) maar zelden te zien.


Kleinschalige landbouw

De oplossing? Inzetten op kleinschalige kringloop-landbouw waarbij de boeren weer op een eerlijke manier een goede prijs krijgen voor hun producten. Want die verhouding is nu totaal zoek, de supermarkten verdienen veel geld aan de producten, terwijl de boeren steeds grotere omzetten moeten draaien (dus veel moeten investeren) om nog een redelijk inkomen te behalen.


Geef boeren een kans om duurzaam te werken (Bron: Opinie, AD, 30 januari 2021)


Al enige tijd wordt er in de politiek gedebatteerd over de transitie naar duurzame landbouw.
Boerin Suzanne Ruesink maakt duidelijk hoe boeren ervoor staan. ,,Ik krijg niet meer voor de melk van mijn 175 koeien dan mijn vader 30 jaar geleden.


Stuntprijzen

Een flink deel van mijn 3000 varkens ligt geregeld in de supermarkt tegen stuntprijzen. Alleen door meer te produceren kan ik als boerin in het huidige landbouwsysteem overeind blijven. Andere landen maken goedkoper voedsel. Ze hebben meer grond, minder regels voor milieu- en dierenwelzijn en goedkopere arbeidskrachten dan de Nederlandse boer. Multinationals maken hier handig gebruik van. Omdat ik die goedkope productierace niet kan winnen, wil ik niet groter, maar anders.”


Ook financiers, zoals banken, hebben de schaalvergroting en intensivering en export van de landbouw verder opgestuwd. Maar nu zien ze de noodzaak van verduurzaming in. Zeer recent gaf de directeur duurzaamheid van de Rabobank dat toe in een uitzending van Zembla. Ook andere verantwoordelijke multinationals moeten hun aandeel in dit probleem erkennen en aanpakken.


Duurzame landbouw

Het landbouwbeleid van de overheid rept al jaren van een noodzakelijke omslag naar duurzame landbouw en eerlijke prijzen voor boeren. Tegelijkertijd blijven partijen als CDA,VVD en ook SGP en FvD export en schaalvergroting stimuleren. Massaproductie van vlees en zuivel voor de wereldmarkt gaat ten koste van het klimaat, de natuur en de portemonnee van de Nederlandse boer.


Door schaalvergroting krimpt het aantal boerenbedrijven in Nederland met ongeveer 50 per week. De overgebleven boerenbedrijven worden dus groter, met meer dieren bezitten én een hogere productie per dier. Driekwart van de Nederlanders keurt de schaalvergroting af, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. Ook de achterban van CDA en VVD is in meerderheid (66 procent en 63 procent) tegen schaalvergroting als daardoor kleinere boeren verdwijnen.


Andere beleidskeuzes

Het Plan Bureau voor de Leefomgeving (PBL) hamert in verschillende rapporten op kringlooplandbouw. Minister Schouten van Landbouw zegt in een beleidsvisie uit 2019 ook graag kringlooplandbouw te willen. Maar in haar beleidskeuzes plakt ze vooral pleisters. Daar blijft het bij. Niet de boeren en het stoppen van klimaatverandering staan voorop.


Schaalvergroting inperken

Als de politiek echt betrokken is bij boeren en klimaat, wordt de export van bulkvoedsel ingedamd, om verdere schaalvergroting in te perken, en maakt men zich hard voor een eerlijke prijs voor de boer, zodat deze kan vergroenen en de voedselmarkt meer in balans komt. Dat is noodzakelijk om ook over 50 jaar boeren in ons land te hebben en ons te beschermen tegen gevaarlijke klimaatverandering.


Suzanne Ruesink (boerin) en Donald Pols (directeur van Milieudefensie).


Bron: https://milieudefensie.nl/actueel/overheid-en-multinationals-staan-verduurzaming-landbouw-in-de-weg


Foto onder: Kadisha via Pixabay

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: