Blogopmaak

Handelsverdrag Europa met Canada funest voor dierenwelzijn, natuur en milieu


CETA slecht voor dierenwelzijn, natuur en milieu, goed voor multinationals
Het CETA-handelsverdrag tussen de EU en Canada is schadelijk voor mens, dierenwelzijn, natuur en het milieu, en behartigt vooral de belangen van grote multinationals. Het geeft deze grote internationale bedrijven een machtsmiddel om bij individuele Europese landen enorme schadeclaims neer te leggen, als een land bijvoorbeeld scherpere milieu- of dierenwelzijnsmaatregelen invoert, die nadelig (kunnen) zijn voor deze concerns. En zo kan CETA dus flinke negatieve invloed hebben op het invoeren van strengere wetgeving in het belang van mens, dier, natuur en milieu. En dat in een tijd dat het klimaat een grotere rol speelt als ooit tevoren.


CETA slecht voor de Nederlandse boer
Naast deze negatieve invloeden kan het ook zo zijn dat de producten van Canadese boeren veel goedkoper op de Europese markt worden gebracht, omdat zij nou eenmaal veel minder strenge wetten hebben om aan te voldoen (bijvoorbeeld op het gebied van medicijngebruik, bestrijdingsmiddelen, en antibiotica, veel minder strenge regels van dierenwelzijn). In de CETA overeenkomst is het bij (landbouw)producten niet van belang hoe het product is geproduceerd, als het eindproduct maar voldoet aan de regels. Hoe het product tot stand is gekomen (ten koste van milieu, dierenwelzijn etc.) speelt verder geen rol. Een hele slechte zaak dus.


Natuur- en mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor de gevolgen van het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada
Zo’n zeventig organisaties uit bijna vijftig landen vragen de Tweede Kamer om tegen het handelsverdrag van de Europese Unie met Canada (Ceta) te stemmen. Deze organisaties komen vooral uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika en zetten zich in voor eerlijke handel, kwetsbare bevolkingsgroepen en het milieu. In een brief aan de Kamer uiten zij hun zorgen over de negatieve effecten van het Ceta-verdrag.

Actie tegen CETA
Diverse organisaties hebben zich ook al uitgesproken tegen het CETA handelsverdrag, en hebben hun krachten gebundeld op de website www.wijstoppenceta.nl . Op de website worden de volgende bezwaren aangevoerd voor het afsluiten van het handelsverdrag:

Vijf redenen om CETA te stoppen

1.    We willen geen claimsysteem voor Canadese multinationals die hier bijvoorbeeld een verbod op gaswinning kunnen aanvechten.
   
2.   We willen geen achterdeur voor Amerikaanse multinationals die claims indienen als wij onze woningmarkt of zorgsector beschermen tegen winstmaximalisatie.
  
3.   We willen niet vastzitten aan een 'levend verdrag', waar we niet meer vanaf kunnen en waarvan na goedkeuring nog allerlei regels kunnen worden aangepast in achterkamers.
  
4.   We willen geen kiloknallers uit Canadese gigastallen op ons bord, met meer dierenleed, oneerlijke concurrentie voor onze boeren en onzekerheid over voedselveiligheid.
   
5.   We willen handelsverdragen die onze economie duurzamer en eerlijker maken, waar de afspraken over duurzaamheid boven rechten van multinationals staan, en niet andersom.

Veel kritiek op CETA
Er is veel kritiek op CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Programmamaker Froukje Jansen ging op zoek naar het echte verhaal. Bekijk hieronder de documentaire 'CETA, op zoek naar de feiten'.

Op zoek naar antwoorden

Minister Kaag van Buitenlandse Handel wil dat de Tweede Kamer het vedrag binnenkort goedkeurt en noemt de kritiek op CETA vaak onzin. Maar ondertussen zitten wij met veel vragen waar geen duidelijk antwoord op komt. Want:

    Vinden we over een paar jaar hormoonvlees op ons bord?
    Eten we straks vlees van varkens die hun hele leven lang vast hebben gestaan?
    Kunnen onze boeren de concurrentie aan met de Canadese boer, die veel meer ruimte heeft, maar ook veel meer mag?
    Kunnen we straks miljardenclaims verwachten van Canadese bedrijven, omdat we de gaskraan dichtdraaien?
    En wie gaat dat allemaal betalen?


De vervuiler wordt betaald

Froukje Jansen stelt deze vragen aan experts die zich hebben verdiept in CETA. Over een ding zijn ze het allemaal eens: CETA is een verdrag dat de belangen van multinationals boven die van mens en milieu zet. De zoektocht van Froukje naar de feiten over CETA bekijk je hier:

Deel dit artikel over dit slechte handelsverdrag CETA

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: