Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bevestigt aan NRC: Landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) wil via het landbouwakkoord banken en supermarkten dwingen tot een grotere bijdrage in het oplossen van de stikstofcrisis.

Het kabinet wil actieve ondersteuning van de banken en supermarkten als het gaat om de verduurzaming van de landbouw.
De stikstofcrisis
Banken en supermarkten moeten een grotere bijdrage leveren in de verduurzaming van de agrarische sector, eist landbouwminister Adema. Zo wil hij dat banken de leningen van boeren met tien procent verlagen. Dit geeft boeren de financiële ruimte te stoppen of hun bedrijf te verduurzamen. Via het landbouwakkoord wil hij banken en supermarkten dwingen tot een grotere bijdrage in het oplossen van de stikstofcrisis. Dit is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan NRC bevestigd.
Het NRC meldt: Het kabinet onderzoekt momenteel hoe het ervoor kan zorgen dat banken zich aan deze afspraak houden,
zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. Als dit vrijwillig niet lukt, dan moet het mogelijk via dwang.
Het landbouwakkoord beoogt een hervorming naar een duurzamere kringlooplandbouw en moet een verlaging van de stikstofuitstoot
bewerkstelligen, maar gaat ook over gewasbescherming, dierziekten, zoönosen, volksgezondheid, geur en fijnstof.
Naast boerenbelangorganisaties en natuurclubs nemen ook supermarkten, banken, lagere overheden en voedselverwerkers
deel aan de gesprekken voor een landbouwakkoord.
Vraag naar duurzaam stimuleren
In het verleden werd door de banken, en dan met name door de Rabobank, met een marktaandeel van 80 procent veruit de grootste leningverstrekker van boeren, voornamelijk "schaalvergroting" en "efficiëntie" gestimuleerd, wat veelal ten koste ging van dierenwelzijn. Grotere stallen met meer dieren, betekent automatisch ook minder aandacht voor de gezondheid en het welzijn van het individuele dier.
Adema wil dat de banken binnen een half jaar met concrete voorstellen komen over verduurzaming. Ook moeten ze met plannen komen om de financiële lasten te verlichten voor boeren die duurzamer willen werken. Wellicht gaan al deze plannen uiteindelijk ook voor dierenwelzijn een hele verbetering betekenen. Van supermarkten wordt ook geëist dat zij binnen een half jaar laten weten hoe zij de vraag naar duurzame producten gaan stimuleren. De minister wil verder een campagne opzetten om consumenten te informeren over de werkelijke kosten van hun aankopen voor het milieu.
Deel dit artikel met je vrienden: