Blogopmaak

Steeds vaker natuurbeschermers slachtoffer van criminele houtkappraktijken


De afgelopen weken zijn er in Mexico twee natuurbeschermers gedood, die zich inzetten voor het behoud van de Monarchvlinder.  Afgelopen weekend werd het lichaam van de gids Raúl Hernandez gevonden. Hij verdween nadat hij was vertrokken bij de vlinderopvang. Eerder deze week werd het lichaam van Homero Gómez González gevonden in een put. Hij was al sinds half januari vermist. Hij werd volgens familieleden bedreigd omdat hij actie voerde tegen het illegaal kappen van bos. Dit is voor de insecten een bedreiging voor hun voortbestaan. Daarom was er in november vorig jaar een centrum geopend.
De twee activisten zetten zich in voor de bescherming van de monarchvlinder in de staat Michoacàn in het zuidwesten van Mexico. De insecten dreigen te verdwijnen door de illegale houtkap. Om ze te beschermen was in november een opvangcentrum geopend.
De monarchvlinder is vooral bekend vanwege de enorme afstanden die ze ieder jaar weer afleggen, om af te reizen naar hun overwinteringsplek in de bossen van Mexico.

Gómez González, een voormalige houthakker die het vlinderreservaat El Rosario beheerde, verdween op 13 januari. Zijn lichaam werd woensdag in een put gevonden, en zou naar verluidt tekenen van marteling vertonen.

Het motief voor zijn moord is onbekend, maar sommige activisten speculeerden dat het verband zou kunnen houden met geschillen over illegale houtkap.


Vorige week riepen de autoriteiten 53 politieagenten uit de omliggende gemeenten in voor ondervraging.
 De dood van beide natuurbeschermers komt terwijl het aantal moorden blijft stijgen in een land waar milieuverdedigers, mensenrechtenactivisten en gemeenschapsactivisten routinematig het doelwit worden van hun werk.

President Andrés Manuel López Obrador heeft beloofd de aanvallen op milieuverdedigers te stoppen, maar de moorden gaan door.
Volgens Global Witness zijn 14 verdedigers in 2018 in Mexico vermoord.

Gómez González groeide op in El Rosario, een gehucht in de heuvels van het westen van Michoacán, waar monarchvlinders overwinteren te midden van dichte bossen met sparren en pijnbomen.


Miljoenen vlinders maken elk jaar een reis van 2.200 mijl (3.220 km) vanuit Canada om de winter door te brengen in het warmere weer in centraal Mexico. Maar de bossen en de Monarchvlinders worden bedreigd door klimaatverandering en de invasie van illegale houtkappers en avocadoboeren.

Gómez González, een zachtaardige man met een peper- en zouthaar en een dikke snor, werd volgens een profiel in de Washington Post geboren in een houtkapfamilie.

"We waren bang dat als we moesten stoppen met loggen, dit ons allemaal in armoede zou brengen", vertelde hij de krant.

Maar uiteindelijk overtuigde hij anderen om ook met de houtkap te stoppen, en in plaats daarvan de vlinderhabitats te beschermen, in de veronderstelling dat toerisme het verloren inkomen zou vervangen. Het gebied is nu een Unesco Wereld Erfgoedlocatie en federale wetgeving verbiedt het kappen van bos op deze plek.

Gómez González plaatste vaak fascinerende video's van fladderende Monarchvlinders op sociale media.

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: