Blogopmaak

Duits onderzoek uitgevoerd door de Universiteit voor diergeneeskunde
in Hannover toont aan dat een gevestigde wolf vrijwel geen vee eet


Voorkeur voor wilde zwijnen, edelherten en ander wild
Bij recent gepubliceerd Duits onderzoek zijn in slechts 0.3 procent van de meer dan driehonderd onderzochte uitwerpselen van wolven restanten van vee gevonden, zo meldt de zoogdiervereniging. Uit datzelfde onderzoek is gebleken dat het menu van de onderzochte wolven voor het overgrote deel bestaat uit wilde zwijnen, edelherten, reeën en ander wild.
Het onderzoek werd o.a. uitgevoerd door de Universiteit voor diergeneeskunde in Hannover, waarbij ontlasting van wolven in de Duitse deelstaat Nedersaksen werd bekeken, die werden verzameld in de periode 2013 -2017.
In Nederland worden sinds een paar jaar ook wolven gesignaleerd, en in 2019 werden tot groot enthousiasme van velen de eerste nakomelingen gemeld van een wolvenpaar op de veluwe.

De gevestigde wolf heeft een voorkeur voor wilde zwijnen, reeën, en ander wild in plaats van vee

Het is begrijpelijk dat schapenhouders zich daar een beetje zorgen over maken, omdat soms schapen ook als prooidier worden gegrepen. Overigens zijn ook regelmatig loslopende honden de echte daders. Bij meldingen van gedode schapen, wordt tegenwoordig vaak op het aanwezige DNA (speeksel) getest, of het daadwerkelijk om een wolf gaat. De schapenhouder heeft dan in principe recht op een schadevergoeding.

Hulp voor schapenhouder bij de aanleg van afrastering tegen de wolf: Wolf Fencing
Bij de nieuwe ontwikkelingen met de terugkeer van de wolf is het wel van belang dat schapenhouders zelf ook maatregelen gaan nemen om te voorkomen dat hun kudde wordt belaagd. Zo is er de vrijwilligersorganisatie “Wolf Fencing” (website: www.wolf-fencing.nl) , die schapenhouders adviseert en helpt bij de aanleg van wolf bestendige afrastering met schrikdraad. Dit met het doel om de wolf in Nederland in harmonie met mens en vee de ruimte te bieden die hij verdient. Naast het aanleggen van deze afrastering, is ook het 's nachts opsluiten van het vee een oplossing. Verder wordt er in een proefproject sinds 2018 ook onderzoek gedaan door kuddes bewakende hondenrassen in te zetten. Dat heeft echter ook wel wat nadelen, omdat deze hondenrassen niet echte lieverdjes zijn, en dus ook voor mensen een risico kunnen vormen.

Vrijwilligersorganisatie "Wolf Fencing" in actie bij een boer

Zwervende jonge wolven staan er om bekend dat ze zich eerder vergrijpen aan vee dan hun volwassen soortgenoten. Wellicht heeft dit er ook mee te maken dat ze nog onervaren zijn, en moeten leren hoe ze wild kunnen vangen.
De wolvenonderzoeker Hugh Jansman, wolvenonderzoeker bij de  Wageningen University & Research (WUR): “Ze staan voor het eerst op eigen poten en je kan ze vergelijken met studenten die voor het eerst op kamers gaan en veel fastfood eten."


Voor de wolf genoeg voedsel aanwezig in Nederland
In bijna de helft van de onderzochte Nedersaksische uitwerpselen werden restanten van reeën gevonden. In één derde van de uitwerpselen kwamen wilde zwijnen voor. Ook andere hertensoorten, konijnen, hazen en andere kleine zoogdieren maakten deel uit van ruim 10 % van hun maaltijd. Ook vogels en zelfs vruchten stonden vaker op het menu dan vee.

Volgens de officiële cijfers zouden er nu vijf wolven in Nederland leven, hoewel het natuurlijk moeilijk is om het precieze aantal vast te stellen. Volgens Hugh Jansman is er voor de wolf genoeg voedsel aanwezig in Nederland: "We schieten 70 procent van onze zwijnen en 50 procent van onze edelherten. De aanwas is zoveel groter dan wat een wolf kan eten."

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: