Blogopmaak

Voor een hele generatie was de film "JAWS" de bron voor een irrationele angst voor haaien. Maar op open zee is duidelijk wie de echte roofdieren zijn....

Ieder jaar worden 1oo miljoen haaien gedood. Een bemanningslid steekt een haai achter de kieuwen met een mes, werkt het mes rond de achterkant van het hoofd, om het vervolgens te doden terwijl het aan boord wordt gesleept.     Fotografie: Tommy Trenchard / Greenpeace
De film "JAWS", en de irrationele angst voor de haai
Aan de haak hangt een haai groter dan dat ik ben. Zijn witte buik glanst en steekt af tegen de roestige zijkant van het schip. Terwijl hij uit de oceaan wordt gesleept, doet hij verwoede pogingen om te ontsnappen. De haai wordt gedood door de wervelkolom door te snijden.

Voor een hele generatie was de film "JAWS" de bron voor een irrationele angst voor haaien, waardoor het voor velen moeilijk is om zich in de benarde situatie van de haai te verplaatsen. Op open zee wordt pas echt duidelijk wie de echte roofdieren zijn. Haaien worden over de hele wereld aangevallen. De statistieken zijn grimmig: elk jaar worden 100 miljoen haaien gedood. En hier stond ik dan, oog in oog met een van hen, toen hij uit het water werd getrokken en in stukken werd gesneden.

In september nam Greenpeace zijn schip de Arctic Sunrise mee naar de volle zee van de Zuid-Atlantische Oceaan om te laten zien hoe  vissersvaartuigen onze oceanen leeg vissen. En om aandacht te vragen voor de reden waarom we een mondiaal oceaanverdrag willen om zo grote beschermde gebieden te creëren zonder dit soort plunderingen.


Sommige schepen verbergen zich zelfs voor de weinige regulering die er is door satellietvolgsystemen uit te schakelen, door "op zwart te gaan". Sommige lossen ladingen naar gekoelde schepen (of 'reefers') waardoor ze maanden achtereen op zee kunnen blijven. Deze "overlading" is vaak ook gekoppeld aan enkele van de ergste milieu- en arbeidsmisbruiken.

Met behulp van innovatieve verkenningsmethoden ging Greenpeace op zoek naar deze schepen en documenteerden medewerkers de schade die ze aan onze oceanen toebrengen. We brachten meer dan een maand op zee door tussen Senegal en het puntje van Zuid-Afrika en observeerden een tiental zgn. "Longliners" in de Zuid-Atlantische Oceaan. "Longliners gebruiken een enkele lange lijn die wel 100 zeemijlen lang kan zijn, en duizenden haken kan dragen.

De Atlantische "Longliner" vloot richt zich officieel op tonijn en zwaardvis, maar keer op keer bestaat het grootste deel van hun vangst uit haaien. Studies hebben aangetoond dat sommige visserijen elk jaar zelfs tienduizenden bedreigde haaien vangen, zoals de Kortvin Makreelhaai.

De meeste haaien hebben niet dezelfde bescherming als tonijn of zwaardvis, en voor elke gevangen tonijn of zwaardvis zagen we ze ongeveer zes haaien binnenhalen. Dit waren voornamelijk blauwe haaien, die 'bijna bedreigd' worden geacht door de "International Union for Conservation of Nature".

We zagen een schip een bijzonder grote haai binnenhalen. De kapitein zag onze camera's en begon naar de bemanning te gebaren dat ze de lijn door moesten snijden. De haai zwom vrij, met de haak nog in zijn bek, en de lijn achter hem aan slepend. We vroegen ons af welke soort het was, en wat het lot zou zijn geweest als er geen getuigen waren geweest.


De vraag naar haaien is een complexe kwestie en de beruchte haaienvinnensoep is zeker niet de enige bedreiging. De wereldwijde industrie heeft nu een waarde van maximaal $ 1 miljard (£ 0,8 miljard) met een groeiende vraag naar haaienvlees en het gebruik van haaien in consumentenproducten zoals leverolie.

Terug op zee zagen we een andere haai gevangen worden, en op het punt om naar het schip te worden getild. Maar er ging iets mis toen de visser probeerde een strop om zijn nek te laten glijden. Maar de haai worstelde, draaide zijn lichaam en de haak kwam los.

De visser miste zijn kans, maar de haai niet. Hij schoot weg, en zwom richting onze kleine boot, en stopte vlak naast ons. Ik had zijn vin kunnen aanraken als ik dat had gedurfd. Na een tijdje herwon de haai zijn kracht en dook onder onze boot en daalde af in de diepte.

Ik heb zoveel moord gezien, maar het is goed om te denken aan degene die ontsnapte. Onze oceanen kunnen zich herstellen, als we ze maar wel een kans geven.

Alleen al een glimp van deze gruwelijke daden gaf een idee van de omvang van deze industrie, en maakte me duidelijk dat ons systeem om voor onze oceanen te zorgen volledig mislukt is. We slagen er absoluut niet in om het leven in zee te beschermen tegen de destructieve praktijken van industriële visserij.

Miljoenen mensen over de hele wereld roepen regeringen op om een sterk mondiaal oceaanverdrag overeen te komen, wanneer ze in de lente van 2020 bij de VN bijeenkomen. Dit zou onze zwakke oceaanregelgeving kunnen vervangen en de weg vrijmaken voor een netwerk van oceaanreservaten, verboden voor schadelijke mensen activiteit, en die het leven in zee goed zou beschermen.
We kunnen dit niet langer uitstellen. "Longlines" zijn actief op de zeeën en halen de ene na de andere haai binnen. Het wordt hoog tijd om de oceanen te beschermen.
BRON:  The Guardian  -  https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/29/i-witnessed-a-shark-attack-its-not-what-you-imagine-photo-essay              (kopiëren-plakken in je browser)

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: