Blogopmaak

Tweede Kamer vraagt Nederlanders advies over klimaatbeleid

Wereldwijd is overduidelijk zichtbaar dat het weer en het klimaat steeds grilliger wordt: Extreme droogte, en elders juist extreme hoeveelheden neerslag in hele korte tijd. En dan zijn er natuurlijk de poolkappen, die veel sneller in volume afnemen als eerder werd verwacht. Beeld: Jody Davis via pixabay


Nationale Klimaatraadpleging - 12 april 2023


De Tweede Kamer gaat de Nederlanders vragen om advies over het klimaatbeleid. Iedere Nederlander kan dit voorjaar de Tweede Kamer adviseren over het klimaatbeleid. De commissie Economische Zaken en Klimaat houdt een Nationale Klimaatraadpleging.


Adviseer de Kamer

In deze landelijke volksraadpleging krijgen deelnemers verschillende opties voor klimaatbeleid te zien en vervolgens moeten ze aangeven wat zij zelf zouden kiezen. Moet Nederland waterstof kopen uit het buitenland? Of is het beter om hier kleine kerncentrales te bouwen? En welke aanpassingen is iemand bereid zelf te maken om de planeet leefbaar te houden in de toekomst?


Waarden, zorgen en kansen

Klimaatverandering leidt steeds tot nieuwe keuzes en dilemma’s. De keuzes die nu gemaakt worden, hebben gevolgen voor iedereen die in Nederland woont en werkt. Deelnemers krijgen uitgebreid de mogelijkheid om hun keuzes te motiveren en te nuanceren. Dit levert een beeld op van hun waarden, zorgen en de kansen die zij zien.

Tot en met 21 april kunnen alle Nederlanders de Tweede Kamer adviseren over klimaatbeleid.

Het aantal woningen en bedrijven met zonnepanelen op het dak heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Maar er is nog heel veel dakvlak onbenut. Beeld: Maria Godfrida via pixabay


Commissie voor Economische Zaken en Klimaat

De landelijke raadpleging is een initiatief van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat en is ontwikkeld door Populytics en de TU Delft. Commissieleden hebben meegedacht over het ontwerp van de raadpleging. De leden Raoul Boucke, Silvio Erkens en Joris Thijssen waren op 9 maart aanwezig bij de lancering van de Nationale Klimaatraadpleging en hebben samen met studenten als eersten deelgenomen aan de raadpleging.


Grootste uitdaging

Kamerlid Raoul Boucke (D66): “Het tegengaan van de gevaarlijke opwarming van de aarde is de grootste uitdaging van onze tijd. We hebben al stevige klimaatdoelen afgesproken. Nu is de beurt aan inwoners en volksvertegenwoordigers om samen te bespreken hoe we die omslag het beste kunnen maken.”


Sterkere stem

Kamerlid Silvio Erkens (VVD) noemt de raadpleging heel waardevol voor hemzelf als vertegenwoordiger van het volk: “Belangengroepen weten hun weg meestal wel te vinden naar Den Haag. Via de raadpleging krijgt ook de burger een sterkere stem. Bovendien worden de deelnemers tijdens de raadpleging goed geïnformeerd over het hele plaatje waardoor zij een gebalanceerde afweging kunnen maken over hoe zij een schoon, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem voor zich zien. Ik zie uit naar de resultaten!”


Klimaatverandering stoppen

Kamerlid Joris Thijssen (PvdA): “Mensen hebben donders goed door dat er snel actie ondernomen moet worden om verdere klimaatverandering te stoppen. Ik verwacht dat de gedeelde wijsheid van mensen die mee doen met de klimaatraadpleging zal laten zien dat zij in staat en bereid zijn om lastige keuzes te maken zodat iedereen de omslag naar een klimaatneutrale samenleving mee kan maken. Ik ben razend benieuwd wat eruit komt.”


De resultaten van het onderzoek worden voor de zomer verwacht. Lees hier meer over de Nationale Klimaatraadpleging.


Bron: https://www.tweedekamer.nl/nieuws/kamernieuws/tweede-kamer-vraagt-nederlanders-advies-over-klimaatbeleid

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: