Zembla: Sleutelen aan zaad - genetische manipulatie

Zijn binnenkort onze appels, tomaten en paprika's genetisch gemanipuleerd? En is dat eigenlijk wel veilig? Feit is dat grote bedrijven flink lobbyen om er voor te zorgen dat de Europese wetgeving wordt versoepeld. Foto: Pixabay
Genetische manipulatie
Het is sneller, makkelijker en kent alleen maar winnaars: CRISPR-Cas. Door een nauwkeurige knip in het DNA van een plantenzaadje kunnen voedselgewassen worden aangepast aan de wensen van teler en consument. Ons voedsel is zo beter bestand tegen klimaatverandering, er is minder landbouwgif nodig en alleen zo blijft er voldoende eten voor de groeiende wereldbevolking. Althans, dit stellen voorstanders van deze Nobelprijswinnende techniek.
Lobby zaadindustrie
Het gebruik valt binnen Europa nu nog onder strenge wetgeving, maar daar kan binnenkort verandering in komen. De zaadindustrie heeft de afgelopen jaren - samen met een grote groep wetenschappers en de Nederlandse overheid – flink gelobbyd voor aanpassing van de Europese wetgeving. De verwachting is dat de Europese Commissie nog voor de zomer met een voorstel komt om de regels te versoepelen. En dan liggen er straks genetisch gemodificeerde appels en tomaten in het schap.
Maar is sleutelen aan ons voedsel wel zo’n goed idee? Hebben de voorvechters van CRISPR-Cas voldoende oog voor gevolgen op de lange termijn? Maakt gentech-voedsel de intensieve landbouw echt duurzamer? De makers van Zembla reizen af naar Argentinië, waar het telen van genetisch gemodificeerde gewassen, zoals soja en maïs, sinds eind jaren ‘90 is toegestaan en onderzoeken de argumenten en belangen van de voorvechters van genetische modificatie.
Sleutelen aan zaad
>>>Bekijk de uitzending van Zembla hier <<<
Deel dit artikel met je vrienden: