Blogopmaak

Yotam Ottolenghi - Smakelijke vegetarische gerechten bestaan echt!


Yotam Ottolenghi (geboren in Jeruzalem, 14 december 1968) is een Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken. Hij is vooral bekend vanwege de vele vegetarische gerechten die zich kenmerken door een palet van kleuren en smaken, waarbij hij vaak ook diverse exotische kruiden en specerijen toepast. Met zijn recepten laat hij overduidelijk zien dat goede recepten helemaal geen vlees nodig hebben om er optimaal van te kunnen genieten. Een recent verschenen kookboek met de naam "Simpel", is sinds oktober 2019 verkrijgbaar.

Minder vlees eten
Voor wie de noodzaak inziet van het minderen - of nog beter: het volledig stoppen met het eten van vlees (klimaat en milieu, gezondheid en dierenwelzijn), kunnen zijn bijzondere recepten deze stap een stuk eenvoudiger maken. Een paar voorbeelden uit zijn laatste kookboek: "Pappardelle met rozenharissa, zwarte olijven en kappertjes", "Salade van watermeloen, groene appel en limoen", en "Geroosterde flespompoen met linzen en dolcelatte".

Gerechten zonder vlees

Website met recepten
Voor wie al wat recepten van Ottolenghi wil uitproberen, kan ook terecht op de (engelstalige) website met diverse, van fraaie foto's voorziene gerechten, waarvan de recepten gedetailleerd staan beschreven (kopiëren naar uw browser):
www.ottolenghi.co.uk/recipes/vegetable-and-vegetarian .
Zijn vorig jaar verschenen boek "Simpel" bevat weer een groot aantal heerlijke vegetarische recepten die de moeite meer dan waard zijn om zelf thuis te maken.
vegetarisch eten recepten kookboek Ottolenghi
Noodzaak van consuminderen
Ook het voedingscentrum geeft aan dat minder vlees eten beter is  voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast. als je te veel vlees eet, dan kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid. Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het eten van veel rood vlees (100 tot 120 gram per dag) hangt samen met een:

    10% hoger risico op beroerte
    10% hoger risico op darmkanker
    15% hoger risico op diabetes type 2
    20% hoger risico op longkanker

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag heeft een sterker verband met bovengenoemde ziektes dan rood vlees. Daarnaast bevat bewerkt vlees meestal veel verzadigd vet en zout. Door vlees vaker te vervangen door peulvruchten, noten of ei verlaag je het risico op verschillende ziekten.


Vlees en het milieu
Minder vlees eten levert ook winst op voor het milieu. Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Minder vlees eten levert al snel veel milieuwinst op. Door bijvoorbeeld per week 100 gram minder vlees te eten, verlaag je de broeikasgassenuitstoot van je voedingspatroon al met 7 tot 10 procent.

Vlees heeft zoveel impact op het milieu omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Veevoer moet ook weer worden verbouwd en vervoerd. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. De impact van peulvruchten, ei en noten is veel lager. De klimaatbelasting van peulvruchten is zelfs 20 keer lager dan van rundvlees. Minder vlees eten is gunstig voor je gezondheid en het milieu. Daarom is het advies om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees.

Bron: voedingscentrum
www.voedingscentrum.nl
Website Yotam Ottolenghi:
www.ottolenghi.co.uk/recipes/vegetable-and-vegetarian

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: