Blogopmaak

Het gaat goed met de otter in Nederland

 Foto: Gerhardt G. via pixabay
Het gaat heel goed met de otter, vooral door het herstel van wetlands en de waterkwaliteit. Daarom is 2021 uitgeroepen tot het Jaar van de Otter door CaLutra, de Otter- en Beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging. Helaas sneuvelen er toch nog steeds otters door het drukke verkeer. Veel wegen lopen door hun leefgebied.

2021 - Hét Jaar van de Otter!
De otter is met zijn stevige opmars in Nederland een succesverhaal van herstel van wetlands en waterkwaliteit. Daarom is 2021 uitgeroepen tot het Jaar van de Otter door CaLutra, de Otter- en Beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging. We vieren het succesverhaal en vragen ook aandacht voor de knelpunten waar nog hard aan gewerkt wordt. Doe je mee?

De otter was in 1988 uitgestorven in Nederland door jacht, vervuiling, aanrijdingen en verlies van leefgebied. In 2002 is gestart met de herintroductie van de otter in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Om een duurzame otterpopulatie te bereiken zijn vier doelen gesteld: een minimale populatiegrootte van 400 otters, een verspreiding van minimaal 187 hokken (10 bij 10 km), een goede kwaliteit van de leefgebieden en een toekomstperspectief. Het eerste doel is gehaald: de otterpopulatie wordt geschat op 450 dieren. De andere doelen zijn nog niet bereikt. Om ook deze doelen te behalen voor een geslaagde herintroductie wordt in 2021 extra aandacht gevraagd.

Bekijk hier onder de intro van de natuurfilm "De Otter, Een Legende Keert Terug". De hele natuurfilm is te zien op NPO Start via deze link:
https://www.npostart.nl/de-otter-een-legende-keert-terug/02-01-2021/VPWON_1325827

Lees verder onder de video

Knelpunten


De belangrijkste doodsoorzaak van otters is het verkeer. In 2019 zijn maar liefst 150 dode otters gevonden, waarvan meer dan 85% bevestigde verkeersslachtoffers. Otters kunnen flinke afstanden afleggen, vooral jonge dieren die op zoek zijn naar een eigen leefgebied. Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om veilige passages onder wegen te maken, zodat otters en andere dieren niet meer aangereden worden. Op veel plekken in leefgebieden van otters zijn wegen al aangepast of staat dit op de planning. Echter, zijn er nog te veel plekken waar otters nog niet veilig kunnen oversteken.

Een ander gevaar voor de otter is verdrinking, door het gebruik van visfuiken zonder stopgrid. Dat is een frame wat ervoor zorgt dat de vissen naar binnen kunnen zwemmen, maar de otters niet. Daarnaast is het cruciaal voor een brede genetische basis dat de otterpopulatie verbonden wordt met de otters in het Duitse achterland. Tenslotte is een goede kwaliteit van de leefgebieden belangrijk, met een gezonde visstand en voldoende dekking zoals rietkragen. 

                                                                 

                                                                                             Lees verder onder de foto

Foto: Elzes Dierenwereld

Calutra en het Jaar van de Otter
CaLutra  heeft het initiatief genomen om met het Jaar van de Otter de samenwerking te versterken tussen alle partners die zich voor de otter en zijn leefgebied inspannen in Nederland én België. Samen organiseren we een breed scala aan activiteiten in het kader van het Jaar van de Otter, gericht op met name monitoring, oplossen van knelpunten en voorlichting.


Naar de website van Calutra:

 https://www.zoogdiervereniging.nl/doe-mee/werkgroepen/werkgroepen-voor-zoogdiersoorten/calutra

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: