Veel vlees eten geeft verhoogd risico op kanker

Het is al heel lang bekend dat veel vlees eten niet gezond is, en het risico op het ontstaan van kanker vergroot. Dat geldt zowel voor "rood" vlees, maar ook voor veel bewerkte vleessoorten zoals salami en rookworst. Er zijn gelukkig tegenwoordig ook goede vleesvervangers.
Verhoogd risico op darmkanker
De WHO (Wereld Gezondheidorganisatie) geeft aan dat het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees (worst, ham, bacon, spek enz. , gezouten, gerookt, of met toegevoegde conserveringsmiddelen) de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent doet toenemen.
Ellen Kampman, hoogleraar voeding aan Wageningen University and Research, vertelt tegen Nu.nl dat het al heel lang bekend is dat ook veel rood vlees eten (o.a. rund, schaap, geit, varken, paard) de kans op darmkanker vergroot. In rood vlees zit heemijzer, dat de darmen kan beschadigen, en dus ook darmkanker kan veroorzaken. Ook al is het vlees van deze dieren niet altijd duidelijk rood van kleur, toch wordt dit gerekend tot rood vlees. Verder geeft het ook een verhoogd risico op Diabetes type 2 en op een beroerte.
Advies Voedingscentrum
Het Voedingscentrum in Nederland geeft als advies voor rood en bewerkt vlees gezamenlijk om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. "Dat betekent dat veel mensen al minder zouden moeten eten dan ze nu doen", zegt Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum.
Overigens zijn er ook heel geschikte vleesvervangers om aan voldoende belangrijke voedingsstoffen te komen, zoals eieren, noten en peulvruchten.
KWF
Ook het
KWF (Koningin Wilhelmina Fonds kankerbestrijding) volgt het advies van het Voedingscentrum: "Eet niet meer dan 300 gram rood vlees per week. Eet liever ook geen bewerkt vlees zoals ham, salami en worst."
Deel dit artikel met je vrienden: