Blogopmaak

Thailand: Jonge olifanten worden wreed mishandeld
 voor olifantenritten en andere vormen van 'vermaak'


Baby-olifanten mishandeld voor toerisme
24-06-2020 -  World Animal Protection - Jonge olifanten worden wreed mishandeld voor olifantenritten en andere vormen van vermaak. We publiceren vandaag nog niet eerder vertoonde beelden van het wrede trainingsproces ‘the crush’. De wil van jonge olifanten wordt op hardhandige wijze gebroken, zodat de dieren zich voorgoed onderdanig opstellen aan de mens en ze gebruikt kunnen worden voor het toerisme.

Zo’n 2.800 olifanten worden in verschillende kampen in Thailand uitgebuit. Deze olifanten hebben allemaal eenzelfde soort wrede training doorstaan als de training in de schokkende videobeelden. De schrijnende beelden legden we vast in een undercoveronderzoek naar de meest voorkomende ‘trainings’technieken bij olifanten in gevangenschap. In totaal werden beelden van acht olifantjes verzameld. Niet al het beeld is openbaar gemaakt; sommige beelden zijn te schokkend.

LET OP: de onderstaande videobeelden zijn zeer schokkend!
Traumatische mishandelingen
In de video zie je hoe baby-olifanten met geweld bij hun moeder worden weggehaald. De beelden tonen olifanten die zowel fysiek als psychologisch trauma oplopen door de klappen en situaties die ze meemaken. De jonge olifanten zijn, weggerukt bij hun moeders, duidelijk doodsbang. Sanne Kuijpers, onze Campagnemanager Wilde dieren, vertelt: ‘Bij het trainen van olifanten in gevangenschap wordt vaak een bullhook gebruikt; een metalen haak om op gevoelige plekken te porren of de dieren mee te slaan. De jonge olifanten worden daarnaast vastgeketend om hun bewegingsvrijheid te beperken en worden regelmatig ‘getest’ met stressvolle situaties waarin ze gedwongen worden te gehoorzamen.’

Toeristen vaak onwetend
‘Het eerlijke verhaal is dat deze training wordt gedaan omdat wíj mensen – logischerwijs – gefascineerd zijn door deze magistrale dieren en dicht bij ze willen komen’, vervolgt Sanne. ‘Op een olifant rijden, of de dieren voeren en wassen in een rivier. Onwetend van het dierenleed dat vooraf ging aan die ‘once in a lifetime experience’. Als we allemaal zouden weten welke training daaraan voorafgaat, zullen we andere keuzes maken. Daarom voelen we ons gedwongen dit te laten zien.’

Denk na! Boek geen attracties met dierenleed...
We dringen er bij toeristen op aan geen excursies en attracties te boeken en parken te bezoeken waar direct contact met wilde dieren mogelijk is. Doe vooraf goed onderzoek naar eventuele uitstapjes met wilde dieren. Kies voor echte, diervriendelijke opvangplekken en safari’s waarbij je olifanten in het wild kunt bewonderen, en zorg ervoor dat je niet onbewust bijdraagt aan dierenleed.
natuur-nieuws olifanten in olifantenopvang
Doel: Algeheel verbod op commerciële handel in dieren
Sanne: ‘Ook voeren we continu gesprekken met reisorganisaties om hen te overtuigen geen attracties aan te bieden voor wilde dieren in gevangenschap en we roepen de Thaise overheid en de toeristenindustrie op om vermaak met wilde dieren in gevangenschap uit te faseren. Denk aan olifantenritten, maar ook ander selfies met tijgers of zwemmen met dolfijnen. We boeken succes, maar hebben nog een lange weg te gaan. De enige echte oplossing om dierenleed op grootschalige wijze te voorkomen en daarnaast het risico op pandemieën zoals Covid-19 – vermoedelijk ontstaan door de handel in wilde dieren – zoveel mogelijk te verkleinen, is een algeheel verbod op de commerciële handel in wilde dieren.’ Daarom roepen we met een petitie de wereldleiders van de G20 daartoe op:

Petitie: Stop wereldwijde handel in wilde dieren
 
Olifant in toerisme afhankelijk van toeristen
Een ander groot risico van het houden van wilde dieren in gevangenschap, is dat zij afhankelijk worden van mensen. De coronacrisis maakt nog maar eens pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar olifanten in de industrie zijn. Zo bleven door de coronapandemie de toeristen weg en moesten minstens 85 olifantenkampen en diervriendelijke olifantenopvangplekken in Thailand de deuren sluiten. Meer dan 5.000 medewerkers werden ontslagen. Andere kampen en opvangplekken worstelen nog steeds om voor hun olifanten te zorgen. Veel olifanten hebben kilometers door het land moeten lopen, terug naar waar hun eigenaren wonen. Andere olifanten mochten onder toezicht vrij rondlopen om te foerageren, omdat hun verzorgers niet genoeg inkomsten hadden om ze te voeren. Helaas zijn sommige olifanten overgeplaatst naar de houtkapindustrie om inkomsten te genereren voor hun eigenaren. World Animal Protection heeft aan 13 olifantvriendelijke kampen in Azië financiële steun verstrekt om hen, en de olifanten, door deze moeilijke tijd heen te helpen.

Deel dit bericht met je (dieren)vrienden

Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: