Blogopmaak

Heerlijke recepten voor een diervriendelijke vega kerst:

Het zijn toch de kruiden die de smaak maken!

Een diervriendelijke vega Wellington met (uiteraard vegetarische) kipstukjes en champignons. Dit gerecht vonden we op https://www.devegetarischeslager.nl/recipes/feestelijk.html . Met dank aan de Vegetarische Slager.


Ingrediënten

  • 2 pakjes De Vegetarische Slager Kipstuckjes
  • 350 gr bladerdeeg
  • 2 middelgrote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 tl koolzaadolie
  • 700 gr kastanjechampignons
  • 50 gr boerenkool
  • 1 groentebouillonblokje
  • 50 gr gedroogde cranberries
  • sinaasappelschil
  • 100 gr bloem
  • 300 gr kikkererwten in blik
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl agavesiroop
  • zout peper
  • 1 tl dragon


Bereiden

  1. Maak de crêpe door 100 gram bloem te mixen met de helft van het water van de kikkererwten uit blik, samen met de dragon, zout en peper.
  2. Schep de mix in een geoliede koekenpan tot het hele oppervlak van de pan bedekt is. Bak tot het goudbruin is en draai de crêpe om. Herhaal tot al het beslag op is.
  3. Fruit de ui, knoflook en rozemarijn met koolzaadolie in een grote pan. Snijd de kastanjechampignons en voeg ze toe aan de pan met een blokje groentebouillon. Kook voor 5 minuten tot het blokje bouillon opgelost is en de mix een diepe rijke kleur heeft. Meng de 300 gram kikkererwten in een blender en voeg dit toe aan de champignonmix. Meng als laatste de vegan Kipstuckjes, cranberries, sinaasappelschil en boerenkool erdoor.
  4. Rol het bladerdeeg uit tot een grote rechthoek en bedek het met een laagje crêpes. Plaats de vulling in de vorm van een grote worst in het midden van het deeg en de crêpes. Rol het geheel vanuit de randen van het deeg om de klassieke Wellington-rol te vormen.
  5. Plaats dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het deeg met een mix van het water uit het blik kikkererwten, 1 theelepel mosterd en 1 theelepel agavesiroop. Snijd het deeg op meerdere plekken licht in met een klein mes. Laat 30 minuten afkoelen.
  6. Bak het geheel in een heteluchtoven op 170°C gedurende 45 minuten tot het deeg goudbruin is en de vulling gloeiend heet is. Haal het uit de oven en laat het 5 minuten rusten voordat het in porties gesneden kan worden.


Een diervriendelijke vegan Marokkaanse groentestoof met parelcouscous met aubergine, courgette, tomaten, dadels en kikkererwten. Dit gerecht vonden we op https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R870006/groentestoof-met-parelcouscous . Met dank aan AH.


1 aubergine

4 sjalotten

1 courgette

4 el traditionele olijfolie

1 kaneelstokje

2 tl gemalen komijn

350 g tomato frito

150 ml kraanwater

200 g dadels zonder pit

250 g cherrytomaten

400 g kikkererwten in blik

200 g parel couscous

50 g ongebrande amandelen


  1. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en snijd plakken van 2 cm dik. Snijd de sjalotten in kwarten. Snijd de courgette in halve plakken.


2. Verhit de olie in een braadpan en bak de aubergine 4 min. op hoog vuur. Bak de sjalotten 2 min. mee. Voeg de courgette, het kaneelstokje, de komijn, tomatensaus en het water toe. Breng op smaak met peper en zout en laat 10 min. stoven. Halveer de dadels en voeg deze toe. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg deze samen met de cherrytomaten toe en stoof nog 10 min.


3.  Bereid ondertussen de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Proef de stoof en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.


4. Schep in een mooie schaal. Hak de amandelen en strooi deze erover. Serveer de couscous er apart bij.


variatie-tip: Lekker met gesneden muntblaadjes.


Natuur-nieuws-nl diervriendelijk kerstmenu

Vega diervriendelijke kastanjechampignonsragout 


Dit recept hebben we gevonden op:

https://www.jumbo.com/recepten/kerst/kerstmenu/vegetarisch . Met dank aan Jumbo.


    400 g kastanjechampignons

    2 sjalotten

    4 takjes tijm

    1 paddenstoelenbouillonblokje

    50 g roomboter

    60 g bloem

    60 ml slagroom

    1 keukenpapier 


Bereidingswijze :


Zet in 3 stappen deze heerlijke Champignonragout op tafel.


Veeg de paddenstoelen indien nodig schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes. Snipper de sjalotten fijn. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Meng het bouillonblokje met 400 ml kokend water in een maatbeker.


    Verhit de boter in een braadpan en bak de champignons op hoog vuur in ca. 5 min. bruin. Zet het vuur laag en voeg de sjalot en tijm toe. Fruit 2 min. en voeg de bloem toe. Laat 3 min. garen op laag vuur. 


 Voeg geleidelijk en al roerend de bouillon toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 2 min. zachtjes doorkoken. Roer er de slagroom door en laat niet meer koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Plantaardige vleesvervangers zijn beschikbaar van heel veel merken, zoals o.a. :


https://www.beyondmeat.com/nl-NL/ 


https://www.devegetarischeslager.nl/


https://vivera.com/nl/


Meer informatie over diervriendelijk vegetarisch eten vind je hier:


https://www.vegetariers.nl/




Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Redactie Natuur-nieuws.nl 07 mrt., 2024
Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
Show More
Share by: